Foto: Promo

Stalno nam izlaze nove knjige, navodi u jednoj od domaćih izdavačkih kuća, a njihove reči potvrđuju se i pogledom na police u knjižarama sa desetinama novih naslova.

Domaći izdavači su počeli godinu sa desetinama izdanja, a taj dobar trend nastavljen je i u februaru, pa su pred čitaocima naslovi iz različitih oblasti i žanrova, od trilera i istorijskih romana, preko klasika književnosti, savremenih domaćih i stranih autora i publicistike, do kapitalnih izdanja i stručnih knjiga.

Laguna

U izdanju „Lagune“ pojavio se bestseler „Nepobitan dokaz“ Pitera Džejmsa, u kom se novinar Ros Hanter kreće kroz temelje svetskih religija, a knjigu neki porede i sa „Da Vinčijevim kodom“ Dena Brauna. Pored toga, objavljene su i „Istorijske enigme“ Pabla Martina Avila, u kojoj se autor bavi zagonetkama iz istorije civilizacije, od gradnji piramida i Atlantide do toga da li postoji čudovište iz Loh Nesa i ko je bio Džek Trbosek. Na policama sa novim izdanjima su i Floberov klasik „Madam Bovari“, kao i knjige domaćih autora – debi roman pesnika Dejana Aleksića „Petlja“ i priče Dragoslava Mihailovića u zbirci „Lov na stenice“.

Foto:Promo

U izdanju najvećeg domaćeg izdavača ovih dana trebalo bi da izađu ljubavni roman „Divlji med” Sare Paborn, „Mlad mesec“ iz trilogije „Luna“ Ijana Mekdonalda, debitantski roman Nikol Mones „Izgubljeni u prevodu“ o Amerikanki u Kini, a do kraja meseca trebalo bi da se pojave još jedan klasik – Zolin roman „Kod ‘Ženskog raja'“, novo i dopunjeno izdanje „Alternativne istorije Srbije“ Čedomira Antića i Predraga J. Markovića, kao i roman „Žena sa drugog kata“ hrvatskog pisca, filmskog kritičara i kolumniste Jurice Pavičića, te „Nemiri između četiri zida“, antologija priča domaćih autorki s kraja 19. i iz 20. veka.

Najavljen je i izlazak „Tumača bolesti“ dobitnice Pulicerove nagrade Džumpe Lahiri sa devet priča o migrantima u savremenoj Americi, kao i roman „Flajšman je u škripcu“ Tafi Brodeser – Akner. Ljubitelji trilera i krimića mogu očekivati „Senke“ Aleksa Norta i „Postanje“ Karin Sloter, a istorijskih romana „Gospodaricu Rica“ Melani Bendžamin, smešten u ratnu Francusku i vreme pokreta otpora.

Vulkan

U „Vulkanu“ je februar počeo krimićem „Klub ubistava četvrtkom“ Ričarda Ozmana, trilerom „Poslednja gospođa Pariš“ Liv Konstantin, triler – fantastikom „Sumnjičavi umovi“ Gvende Bond, ljubavnim romanom „Od pogleda na tebe“ Holi Miler i klasikom – „Madam Pompadur“ braće Gonkur.

Na policama ovog izdavača su odskora i „Inkvizicija Mikelanđelo“ Matea Strukula, „Ambis“ Rafaele Malavazi, „Kratka povest svakoga ko je ikada živeo“, prijemčivo pisana knjiga o genetici Adama Raderforda te knjiga iz popularne psihogije „Razmišljajte poput monaha“ Džeja Šetija, a najavljen je i izlazak romana „Damin gambit“ Voltera Tevisa po kom je snimljena popularna serija na Netfliksu.

Ovaj izdavač priprema i knjige „Dan šesti“ Rastka Petrovića, „Misli o nervoznoj planeti“ Meta Hejga i „Mreža šaputanja“, kao i knjigu menadžera benda Nirvana Denija Goldberga „Kobejn, legenda koja živi“ (u originalu: Serving the Servant).

Službeni glasnik

„Madona u bundi“, remek-delo turskog pisca Sabahatina Alija, koje je doživelo svetsku slavu sedam decenija nakon što je izašlo 1943. godine, objavljeno je u „Službenom glasniku“.

Ovaj izdavač objavio je nedavno i prvu Antologiju japanskog eseja kod nas (u izboru Jamasaki Kajoko), „Konfabulacije“ Džona Berdžera, roman „Kalipso“ Dejvida Sedarisa o „krhotinama američkog sna“, kao i kapitalno delo „Vizantijska civilizacija“ Stivena Ransimana.

Dereta

Roman nobelovca Kazua Išigura „Bledi obrisi brda“ objavljen je u izdanju „Derete“, kao i svojevremeno kontroverzna knjiga, a danas klasik „Poslednje iskušenje“ Nikosa Kazancakisa, po kojoj je Martin Skorseze snimio film.

Ovaj izdavač priprema i klasik Džona Golsfordija „Tamni cvet“, kao i roman Somerseta Moma „Oslikani veo“, smešten u London i Šangaj između dva svetska rata, po kome su tri puta snimljeni istoimeni filmovi, poslednji 2006. godine sa Naomi Vots i Edvardom Nortonom.

Geopoetika

„Geopoetika“ je nastavila svoju ediciju „Notni spisi“ objavljivanjem romana „Doba teskobe“ Pita Taunsenda, legendarnog gitariste grupe The Who, a upravo je objavila i „Mladost bez mladosti“, čuvenu knjigu Mirče Elijadea, koja u izdanju na srpskom izlazi sa pogovorom reditelja Frensisa Forda Kopole.

Malo pre toga, isti izdavač objavio je i roman „Mazohistkinja“ slovenačke autorke Katje Perat, smešten u sumrak Austrougarske, ispričan iz ugla devojke u domu Leopolda Saher-Mazoha.

Arhipelag

Izdavačka kuća „Arhipelag“ objavila je zbirku novela „Prva i poslednja ljubav“ Pavela Vilikovskog, jednog od najznačanijih savremenih slovačkih autora, a u ediciji „100 slovenskih romana“ izašao je „Četvrtak“ bugarske autorke Zdravke Evtimove. Nešto ranije objavljeni su i roman Tanje Stupar Trifunović „Satovi u majčinoj sobi“, kao i zbirka pesama Jasmine Topić objedinjenih pod naslovom „Privremeni boravak“.

Ovaj izdavač priprema i istorijski roman Nikole Moravčevića „Knez Lazar“, istoriografsku knjigu „Globalna istorija“ Sebastijana Konrada, kao i roman ruskog pisca Vadima Leventaja „Maša Regina“.

Clio

Beogradski „Clio“ objavio je upravo roman holandskog autora Gvida van Hengela „Vidovnjaci“ o „mladobosancu“ Dimitriju Mitrinoviću, koji je u Londonu postao duhovni vođa, kao i studiju „Moskovski gambit – Jugoslavija, SSSR i prodor Trećeg rajha na Balkan 1938. – 1941.“ Aleksandra Životića.

Foto: Promo

Nešto ranije objavljene su i knjiga memoarskih zapisa Dalije Grinkevičjute „Litvanci na obali Laptevskog mora“ i „Obnovimo razgovor – moć govora u digitalnom dobu“ Šeri Terkl.

Booka

Nakon romana iz „napuljske tetralogije“, „Dana napuštenosti” i „Lažljivog života odraslih“, izdavačka kuća „Booka“ je upravo objavila još jednu knjigu slavne Elene Ferante – njen prvi roman „Mučna ljubav“, takođe smešten u Napulj.

Foto:Promo

Nešto ranije, ovaj izdavač objavio je i roman „Teskoba večeri“, dobitnika/ce Bukerove nagrade za 2020. godinu Marike Lukas Rejnfeld, a u pripremi je i „Porijeklo“ Saše Stanišića, autora poreklom iz BiH, sina Bosanke i Srbina, a afirmisanog pisca u Nemačkoj.

Kontrast

Objavljivanjem knjiga „Drugi vetar“ i „Priče iz Zemljomorja“ Ursule Le Gvin beogradski „Kontrast“ kompletirao je serijal knjiga najveće autorke dela naučne fantastike smešten u ovu imaginarnu civilizaciju.

Isti izdavač nedavno je objavio i dugo očekivani roman „Malina“ čuvene austrijske pesnikinje Ingeborg Bahman, a priprema roman Simon de Bovoar „Nerazdvojne“, dugo čuvan u arhivi kao suviše lična priča autorke, ali je nedavno  štampan uz dozvolu njene unuke. U prevodu na srpski trebalo bi da se pojavi do kraja meseca.

Čarobna knjiga

Novosadska „Čarobna knjiga“ objavljuje „Carstvo letnjeg meseca“ Sema Gvina, istorijski roman o usponu i padu plemena Komanči.

Foto:Promo

Iz ove kuće najavljuju i nekoliko stripova: prvu svesku Magnusovog „Neznanca” pod nazivom „Nove avanture“, a do kraja meseca trebalo bi da izađu i „Beli vitez“ i „Kletva belog viteza“ iz serijala o Betmenu, kao i Mebijusova kolekcija 2 i 3.

Štrik, Arete, Akademska knjiga…

„Lizuška, 11 godina“ Dojne Rušti, roman koji je zapanjio rumunsku čitalačku publiku, objavljen je u „Štriku“, a u pretprodaji kod istog izdavača može se naći i „Moj mačkoljubivi život“ Svetlane Slapšak.

Foto:Promo

„Arete“ je nedavno objavio „Tajni život Salvadora Dalija“, kao i „Metagenealogiju“ Alehandra Hodorovskog i „Čas kada se budimo zajedno“ baskijskog pisca Kirmena Uribea, a „Urban Reads“ najavljuje izlazak „Jezika trnja“ Li Bardugo.

Među novim izdanjima čitaoci mogu da pronađu i knjigu novinara i publiciste Aleksandra Đuričića „Glogi“ (Vukotić media), objavljenu na trogodišnjicu smrti glumca Nebojše Glogovca, kao i „Esej o primatu minimalnog – prilog zasnivanju negativnog angažmana“ Predraga Krstića (Akademska knjiga).

Knjige za decu i mlade

U izdanju „Kreativnog centra“ izašla je pre nekoliko dana knjiga „U potrazi za suncem“ Ivane Lukić, psihološkinje i profesorke u jednoj beogradskoj gimnaziji, namenjena tinejdžerima.

Foto:Promo

„Staško nestaško“ Ane Đokić i „Anjin svet“ Lele Stojanović nova su izdanja u „Laguni“, a ovaj izdavač najavljuje i „Žirafe ne znaju da plešu“ Džajlsa Andrea i zbirku „Narodne priče i umotvorine za decu“ iz domaće tradicije.

U „Vulkanovoj“ ediciji „Vulkančić“ objavljene su „Nezgodacije“ Dragana Babića, Enciklopedija zanimljivih činjenica (grupe autora), kao i „knjižice-skrivalice“ sa naslovima „Kućni ljubimci“ i „Zeka i drugari“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare