Nikola Pejaković Foto: Zorana Mandic/ATAImages

Dramski umetnik Nikola Pejaković potvrdio je za Nova.rs da je imenovan za novog direktora Drame Srpskog narodnog pozorišta.

Glumac, reditelj, scenarista i muzičar Nikola Pejaković Kolja potvrdio je na portal Nova.rs da je postavljen za novog direktora drame najstarijeg profesionalnog teatra u našoj zemlji – Srpskog narodnog pozorišta.

Pejaković, međutim, nije želeo da daje bilo kakve izjave povodom nove funkcije u novosadskom teatru, zamolivši nas da se sačekamo narednu godinu.

Dramski umetnik će na ovoj poziciji zameniti dosadašnju direktorku drame, glumicu Sonju Damjanović, koja je na tu funkciju bila postavljena pre samo godinu dana.

Ko je Nikola Pejaković

Rođen je 16. septembra 1966. u Banjaluci. Posle završene Srednje likovne škole upisao je Fakultet dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, odsek pozorišne režije. Iza Pejakovića su na desetine uloga u domaćim filmovima i serijama, kakve su one u naslovima „Mi nismo anđeli“, „Kaži zašto me ostavi“, „Lepa sela lepo gore“ (koscenarista), „Crni Gruja“, „Ljubav, navika, panika“, a s Neletom Karajlićem i Olegom Novkovićem režirao je TV seriju „Složna braća“.

Nikola Pejaković Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Dobitnik je priznanja za najbolju režiju na Međunarodnom festivalu komedije „Mostarska liska“ za predstavu „Narodni poslanik“, a za isti komad nagrađen je na 54. „Sterijinom pozorju“. Nosilac je Ordena časti sa zlatnim zracima Republike Srpske, a za Dan državnosti odlikovan je Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena,

Bavi se i muzikom. Imao je bend Kolja i smak belog dugmeta, a 2015. osnovao je grupu Grobovlasnici s Vojislavom Aralicom i Ivanom Aleksijevićem. Međutim, nakon što je prošlog decembra Pejaković podržao izbornu listu „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“, Aleksijević je saopštio da „Grobovlasnici više ne postoje, jer ne žele da budu deo Koljinog političkog angažmana“.

A Aja Jung, koja je, po pisanju portala 021, imenovana za novu direktorku Baleta, nije odgovarala na naše pozive. Direktorka Beogradskog festivala igre u Srpskom narodnom pozorištu obavljaće funkciju direktorke Baleta umesto baletskog igrača Tonija Ranđelovića, koji je na toj poziciji, u zvanju vršioca dužnosti bio od 2017, da bi godinu dana kasnije i zvanično bio imenovan za direktora Baleta SNP-a.

Aja Jung Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pre nepuna dva meseca došlo je do smene na čelu Srpskog narodnog pozorišta, najstarijeg profesionalnog teatra i jednog od najvećih u Srbiji, koje je osnovano još 1861. godine u Novom Sadu i od tada radi u kontinuitetu. Umesto vršioca dužnosti upravnika SNP-a Zorana Đerića, koji je tu funkciju obavljao godinu i po dana, Pokrajinska vlada imenovala je krajem avgusta, takođe u v.d. statusu, Ljubinku Gvozdenović, diplomiranu producentkinju koja je čitav radni vek provela u ovom teatru.

Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu Foto:TANJUG/ SAŠKA DROBNJAK/

Đerić trenutno obavlja funkciju zamenika upravnika Srpskog narodnog pozorišta.

Bonus video: Apel Drame SNP-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare