Nikola Džafo
Nikola Džafo Foto: Privatna arhiva

Na izložbi "12/2" izlagalo je 12 umetnika u selekciji dva selektora, prof. dr Jasne Кujundžić Jovanov, istoričarke umetnosti iz Novog Sada, i prof. mr. Perice Donkova, slikara iz Niša.

Nikola Džafo je nagradu osvojio za sliku sliku „Net Tarner crnac koji je prvi odsekao glavu svom gazdi“.

Nikola Džafo Net Tarner Foto:Promo/Niški salon

Žiri u sastavu Slavica Erdeljanović Curk, magistar zidnog slikarstva, istoričar umetnosti Nemanja Petrović i Milan Ristić, kustos Galerije savremene likovne umetnosti (GSLU) u Nišu, istakao je umetničku i ličnu budnost Nikole Džafa, kao i visoku likovnost dela u kojoj je uspešnim korišćenjem referenici iz istorije umetnosti i društva aktuelizovana tema ličnih i javnih sloboda.

„Individualno zapravo nikada nije napuštalo Džafov autorski prosede, samo što se povremeno približavalo otvorenoj društvenoj interakciji i kolektivizmu u delovanju. Tokom poslednje decenije, Džafov panoptikum se pretvara u autentični kabinet čudesa, a ova transformacija se odigrava sažimanjem različitih puteva njegovog ranijeg delovanja: vizure slikara boema, iskoraka u paralelnu umetničku dimenziju, eksplicitnog antiratnog stava, preispitivanja društvenih vrednosti, iniciranja kolektivnog duha (Led art, Art vrt, Stolica, Javna šišanja, Iscrtavanje zločina, džank art, itd.), zahvatanja u istoriju umetnosti, da bi između višeznačne uloge sada već legendarnog Zeca u likovnom i aktivističkom angažmanu i ostalih tematskih celina bila uspostavljena ravnoteža“, zabeležila je, između ostalog, prof. dr Jasna Кujundžić Jovanov o Džafovom stvaralaštvu u katalogu izložbe.

Nikola Džafo Crvenkapa Foto:Promo/Niški salon

Nikola Džafo (1950) diplomirao je i magistrirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije i Vojvodine. Idejni je tvorac i pokretač grupe LED ART, s kojom kreira i realizuje više od trideset projekata. Suosnivač je Centra za kulturnu dekontaminaciju i Multimedijalnog centra „Led art“, osnivač Art klinike). Bez obzira na oblik umetničkog nastupa, u javnost izlazi s radovima ili nastupima koji su obeleženi izrazitim aktivističkim stavom i društvenom kritikom. Njegovim akuelnim radom preovladavaju crtačka ostvarenja.

Pored Nikole Džafa u selekciji Jasne Kujundžić Jovanov izlažu Nebojša Lazić, Snežana Petrović, Jasna Gulan Ružić, Milan Nešić i Jovana Popović Benišek, dok su u selekciji Perice Donkova umetnici Nemanja Nikolić, Milica Lazarević, Miron Mutaović, Dušan Sanojević, Nevena Milosavljević i Lena Jovanović.

Prethodni laureati Nagrade Niškog salona su Anica Vučetić, Čedomir Vasić, Vukašin Milović, Radoš Antonijević, Nikola Marković i Marija Dragojlović.

Bonus video: Red ispred Galerije za izložbu Miće Popovića

Komentari

Svi komentari (0)