Snežana Petrović CRTEŽ Cas_anatomije (2019) akrilik tus na papiru Foto:Promo/Niški salon

Izložba "Niški salon" biće otvorena večeras u 19 časova. U izboru dva selektora, Jasne Kujundžić Jovanov iz Novog Sada i Perice Donkova iz Niša, dela će izlagati dvanaestoro umetnika u Oficirskom domu, saopštili su organizatori.

Postavka „Niški salon“ održava se sedmi put kao godišnja izložbena manifestacija uvrštena u programa rada Galerije savremene likovne umetnosti Niš sa namerom da pospeši kreativnu saradnju, mobilnost i komunikaciju između umetnika, kritičara i ustanovove. Prema propozicijama, svaki od selektora samostalno određuje koncept svog autorskog projekta, tako da izložba pruža mogućnost dijaloga, poređenja i sučeljavanja „kritičarske misli selektora kroz pojedinačne odgovore umetnika“.

Nikola Džafo Mačja posla Foto:Promo/Niški salon

Istoričarka umetnosti Jasna Kujundžić Jovanov opredelila se za umetnike koji žive i stvaraju u Vojvodini. Tema njenog izbora glasi „Nepodnošljiva lakoća izražavanja“.

Tragajući za pojmom „istine u slikarstvu“, kroz različitost izraza, tehnike i vrste materijala, ona aktuelni likovni presek analizira kroz modernističko apstraktne slike Nebojše Lazića, aktivističko- kritičkih dela Nikole Džafe, fantastiku Snežane Petrović, Jasne Gulan Ružić i vizuelizaciju nesvesnog u radovima Milana Nešića koji neiscrpno kombinuje materijale, teksture i boje. Sve do Jovane Popović Benišek gde, kako kaže selektorka, kolorit dobija zvučnost.

– Ukus je najbolji sudija, što definitivno daje pravo kritičaru na lični stav, koji podrazumeva i selekciju ovogodišnjeg Salona – ističe Jasna Kujundžić Jovanov.

Jovana Popović Benišek Zvuk VI Foto:Promo/Niški salon

Tema slikara i pedagoga Perice Donkova, predstavnika neo-enformela, glasi „Moralni izbor pred licem apsurda“. Njegov izbor su radovi Nemanje Nikolića koji započinje priču sa pokretnim sekvencama apstraktnog izraza, Milice Lazarević koja vraća čoveka prirodi nasuprot društvenoj stvarnosti, Mirona Mutaovića koji potencira izolovanost čoveka u savremenom luksuznom okruženju. Umetnička dela Dušana Stanojevića koji kroz repliku istih simbola teži ka nedokučivom, Nevene Milosavljević koja koristi dualizam materije i emotivni naboj i doseže nove fenomene savremene skulpture, i Lene Jovanović, koja povezuje sve kontradiktornosti umetničkog mišljenja.

– Izbor umetnika za ovogodišnji „Niški salon“ odgovara mom shvatanju čulnosti, imperativima savesti, ali i kontravezama kreativnog procesa koji mi je bio osnovna premisa u selektovanju – rekao je Donkov.

Bonus video: Izložba Ervina Vurma u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar