Povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije Narodni muzej u Beogradu je danas svečano predstavio monumentalnu istorijsku kompoziciju "Krunisanje cara Dušana" odnosno "Proglašenje Dušanovog Zakonika" Paje Jovanovića.

Sliku veličine preko dvadeset kvadratnih metara koja prikazuje čin krunisanja cara Dušana u Skoplju 1346. godine, Paja Jovanović je naslikao po porudžbini Kraljevine Srbije za potrebe učešća na Svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Krunisanje cara Dušana“ preneta je pre nekoliko dana u Narodni muzej iz Galerije fresaka gde je bila predmet kompleksnog procesa konzervacije i restauracije.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Slika je dobila zlatnu medalju i mnogo laskavih priznanja, a do koje mere je ovo remek-delo bilo cenjeno i traženo, govori i podatak da je sve do poznih godina života Jovanović temu krunisanja cara Dušana slikao u više navrata, u različitim formatima, na više načina i za različite potrebe.

Jovanović je predstavio 31 istorijsku ličnost, a vizuelnoj rekonstrukciji istorijskog događaja je pristupio analitično i marljivo, prikupljavši podatke najpre u Beču, a zatim i u Veneciji, Carigradu, Skoplju i srednjovekovnim manastirima proučavajući srednjevekovne odežde, kraljevske ornate i istorijske ličnosti koje su tom događaju mogle prisustvovati.

U obraćanju ispred konzervatorskog tima, u kome su Ivana Ivanović, Aleksandar Cvetinović, Nenad Nikitović, Tijana Knežević i Magdalena Drobnjaković, Nataša Ilić je istakla da su ponosni što su dugotrajnim i odgovornim poslom bili u prilici da doprinesu „trajanju remek-dela koje je jedna od simbola naše nacionalne umetnosti i muzeja“.

Iz muzeja je navedeno da je i analitički pristup konzervatora otkrio sasvim originalan, bez primera za poređenje, postupak prepariranja platna koji je dopunio znanje o Jovanoviću kao slikarskom tehnologu koji je vešto manipulisao materijalima kako bi postigao likovne vrednosti prema svojoj umetničkoj zamisli i želji naručioca kralja Milana Obrenovića.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U svom obraćanju predsednik Upravnog odbora Narodnog muzeja Darko Tanasković je istakao je da je ponovnim predstavljanjem jedne od „najznačijih slika koje se nalaze u fondovima muzeja“ dat „najbolji i najprimereniji doprinos obeležavanju Dana državnosti Srbije“.

– Tematski, sadržinski i kulturno istorijski ova slika doprinosi uspostavljanju jednog ozbiljno poremećenog kontinuiteta u srpskoj kulturi nacionalnog i istorijskog pamćenja, koje je i danas pod ozbiljnim udarcima, i koje se povija pod nekim događajima koji nemaju nikakve veze sa umetnošću, kulturom i istorijom – ocenio je Tanasković, a prenosi „Tanjug“.

Bonus video: Priča o Mileni Pavlović Barili

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar