Maja Gojković Foto: Nemanja Jovanović

"Za početak je dobro da Srbija dobije ministra kulture. Konačno, posle dugog vremena", prva je reakcija reditelja Gorčina Stojanovića za Nova.rs na dodelu resora kulture Maji Gojković u budućoj Vladi Srbije.

Stojanović, koji je letos ušao u verbalni sukob sa prethodnim ministrom kulture Vladanom Vukosavljevićem, nije želeo ništa dodatno da komentariše o personalnom rešenju, uz reči:

– Za dalje ćemo videti. Nemam tome šta da dodam – kratak je bio Stojanović.

Većina ličnosti iz različitih oblasti kulturnog života sa kojima smo razgovarali za sada nije želela da komentariše postavljanje dosadašnje predsednice Skupštine Srbije na čelo Ministarstva kulture. Gotovo svi, sa kojima smo stupili u kontakt, rekli su nam da bi trebalo sačekati prvi potez Gojkovićeve na novoj funkciji.

Dan uoči imenovanja Maje Gojković za novu ministarku kulture reditelj Nebojša Bradić, koji je i sam bio na ovoj funkciji u periodu od 2008. do 2011. godine, tokom posete manifestaciji „Knjiga na trgu“, ne znajući još zvanično personalno rešenje za ovo ministarstvo, istakao je za naš portal da od nove „postave“ u ovom resoru očekuje da najpre promeni budžet za kulturu.

– Očekujem da prva stvar, koja bi trebala da se promeni, bude budžet, koji je ove godine za kulturu smanjen. Trebalo bi ga makar vratiti na onaj inicijalni nivo na kome je bio početkom 2020. godine, ali i nastojati da se uveća. Takođe, i da se politika prema onome šta se dešava u kulturi ne odvaja samo na ono što je institucionalno, odnosno što je na neki način definisano izdvajanje za kulturu, već da ceo naš kreativni sektor ima podršku. Pokazalo se da je on vitalan uprkos ovim merama kroz koje smo svi zajedno prolazili i da je neohodan, jer daje nove sadržaje i neku perspektivu za celokupnu našu kulturu. To je ono u šta verujem, a što se tiče personalnih rešenja i trajanja mandata, prepustimo to vremenu – rekao je Bradić.

Dugo se spekulisalo da će Gojkovićeva biti nova ministarka za kulturu, a Nova.rs je još polovinom septembra pisala da je tim članice predsedništva SNS, inače pravnice po struci, „češljao“ predmete po Ministartvu kulture i počeo sistematizaciju radnih mesta.

Dve žene i jedan muškarac došli su polovinom septembra u Ministarstvo kulture u radno vreme, prošli obezbeđenje na ulazu u zgradu, predstavili se kao „članovi budućeg tima ministarke Gojković“ i proveli više sati obilazeći kancelarije, pregledajući dokumenta i razgovarajući sa ljudima, kazao je tada izvor iz ovog Ministarstva za naš sajt, dodavši da je sistematizacija radnih mesta već u toku, dok se u drugoj fazi očekuje izbor državnih sekretara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare