Gorčin Stojanović Ministarstvu kulture odgovorio u tri slova

Kultura 25. jul. 202016:1745 komentara
Podeli:
Gorčin Stojanović i Vladan Vukosavljević, Foto: Arhiva

Reditelj Gorčin Stojanović odgovorio je na napade Ministarstva kulture skraćenicom "Q.E.D." (quod erat demonstrandum), koja u doslovnom prevodu sa latinskog znači "što je trebalo dokazati".

Gorčin Stojanović je u intervjuu portalu Nova.rs, povodom situacije u kojoj su se našla pozorišta i glumci usled pandemije koronavirusa, upitao: “Čemu građanima služi država, ako ona nije u stanju da obezbedi valjanu upravu u kriznim trenucima u zdravstvu, prosveti i kulturi?

– Ovo potonje najmanje košta i nekoliko miliona evra, ovih koji se arče na udovoljavanje stranim investitorima ili se bacaju na esetetski ništavne spomenike, spasilo bi srpsku kulturu. Onako kako su u srednjem veku manastiri, uprkos svemu – ratovima, pogromima, pustošenjima, sačuvali kulturnu esenciju naroda, koji, tada, još nije bio nacija, dakako. Čini mi se da ne razumevamo razmere ovog svetskog događaja i da nismo u stanju razumeti kako svetosavsko-dositejevsko-vukovsko-njegoševsko-sterijanski „krizni menadžment“ jest jedino što može sačuvati nasleđe. A bez nasleđa, uči nas veliki pesnik moderne, Eliot, dakako, nema mogućnosti očuvanja, a kamoli, nastavka duhovnog razvoja – tradiciju se ne nasleđuje, nju se stiče upornim radom. Ukratko, kad bi Srbija imala, kao što nema, ministarstvo kulture, ono bi sad moralo biti u prvim borbenim redovima. Ovako, osuđeni smo, kao i u slučaju raspada poverenja u krizni štab i državne institucije, na samoorganizaciju. Pa ko preživi, pričaće – istakao je Stojanović.

Reagujući na to Ministarstvo kulture i informisanja je poručilo Stojanoviću: „Preporučujemo dramaturgu i režiseru, koji je godinama bez nekog vrednijeg dela iza sebe da se bolje samoorganizuje u svojoj spoznaji stvarnosti i da potraži negde svoju odavno odbeglu stvaralačku muzu. A iz svega iznetog, nije teško zaključiti da je gospodin Stojanović iako i tu vrlo loše, bolje upoznat sa fudbalskim nego sa kulturnim prilikama pa je bolje da se fudbala i drži u svojim promišljanjima, tu će možda ipak ređe biti u ofsajdu. Ukratko, da Stojanović išta zna o kulturi i njenim fenomenima, ne bi sa onakvom nezrelom pretencioznošću praznoslovio i brukao se pred javnošću“.

Skraćenica „Q.E.D.“, kojom je Gorčin Stojanović odgovorio Ministarstvu, obično se koristi da naznači da je nešto definitivno dokazano.

Može se napisati na kraju matematičkog dokaza da pokaže da je rezultat neophodan da bi dokaz bio kompletno postignut.

Komentari

Vaš komentar