Foto:Nemanja Jovanović/TANJUG/ DRAGAN KUJUNDŽIĆ/Medija centar Beograd

Mesec dana pre izbora u političkim krugovima počele su spekulacije ko bi mogao da ostane bez ministarske fotelje, ali i ko će od novih kadrova da dođe u Nemanjinu 11. Gotovo je izvesno da u budućoj vladi funkcije ministara neće obavljati Rasim Ljajić i Goran Knežević, a male šanse da se na tim pozicijama zadrže imaju Vladan Vukosavljević, Zoran Đorđević i Goran Trivan.

(Nataša Latković, Jovana Šesterikov)

Posle parlamentarnih izbora, koji su zakazani za 21. jun, u Nemanjinoj 11 mogu se očekivati velike promene, a da će tako biti najavio je i lider naprednjaka Aleksandar Vučić. On je pre nekoliko meseci rekao da će najviše četiri ministra iz redova SNS ostati na tim pozicijama u budućoj vladi.

„Zadovoljan sam Anom Brnabić i sa još nekolicinom ljudi. Biće velikih promena, u to budite uvereni. Možda dva ili tri ministra iz SNS ostanu od sadašnjih, četiri najviše. Nije fer da govorim o ministrima iz drugih stranaka pre nego što se izjasne njihovi stranački lideri“, izjavio je Vučić.

Izvesno je da na mestu ministra privrede neće ostati Goran Knežević. On za Nova.rs navodi da ga ta funkcija više ne interesuje.

Foto:N1

„Dao sam sve što sam mogao. Ima puno pametnih i mlađih, a ja ću da podržavam tu politiku iz sve snage“, kaže Knežević.

U kontekstu njegovog naslednika ne pominje se mnogo imena. U vreme dok je Knežević zbog zdravstvenih problema odsustvovao sa posla, najviše se eksponirao državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović. Međutim, u političkim krugovima veće šanse da dođe na funkciju ministra privrede daju se Marku Čadežu, predsedniku Privredne komore Srbije.

Foto: FoNet/Kabinet premijera/Slobodan Miljević

Gotovo je sigurno da u novoj vladi ministarsku funkciju neće obavljati ni Rasim Ljajić, aktuelni ministar trgovine, telekomunikacija i turizma. U poslednjih 20 godina bio je član čak devet vlada, a jedini prekid imao je u trenutku raspada državne zajednice Srbije i Crne Gore.

On je prošle godine izjavio da u budućoj vladi neće biti ministar.

Foto:Nemanja Jovanović

„Već 10 godina sam ministar i ne želim da od te funkcije pravim zanimanje. Bilo bi smešno da ceo život provedem u nekoj vladi. Ne znam šta će biti posle pet-šest godina, ali u sledećoj vladi sigurno neću biti. Baviću se razvojem partije, verovatno ću u parlamentu predvoditi stranačku grupu, ali će neki drugi ljudi iz SDPS-a biti ministri“, naveo je ranije Ljajić.

Ministarsku fotelju verovatno neće zadržati ministar rada i socijalne politike Zoran Đorđević, od koga je javnost tražila ostavku tokom pandemije, s obzirom na veliki broj zaraženih, pa i preminulih, u gerontološkim centrima.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Male su šanse da u novoj vladi bude mesta i za Vladana Vukosavljevića, ministra kulture. Kao njegova naslednica ranija se pominjala Maja Gojković, predsednica parlamenta, međutim, nedavno se u političkim kuloarima kao moguća Vukosavljevićeva naslednica pojavila i Jelena Trivan, aktuelna direktorka Službenog glasnika, koja je ušla i u javni klinč sa ministrom.

Jelena Trivan
Jelena Trivan / Foto: N1

Poslednje dane u Vladi odbrojava i ministar ekologije Goran Trivan, a kako se spekuliše, u trci za njegovu fotelju su funkcionerke SNS Marija Obradović i Irena Vujović.

Marija Obradovic
Marija Obradović / Foto: N1

Spekuliše se da bi na funkciju ministra zdravlja mogla da dođe Sanja Radojević Škodrić, v.d. direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, dok bi njeno mesto mogao da zauzme Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja. Međutim reč je o malo verovatnoj rokadi, s obzirom na to da je Zlatibor Lončar jedan od bližih saradnika Aleksandra Vučića.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Jedno vreme mediji su pisali da bi u Lončarevu fotelju mogla da sedne i Darija Kisić Tepavčević, ali je ona navela da je niko nije zvao u Vladu, niti je razmišljala o tome. O Kisić se sada govori kao o novoj direktorki instituta Torlak.

Foto:Vesna Lalić

Najveće šanse da ostanu u Nemanjinoj 11 ima ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je i prvi na listi Srpska napredne stranke za parlamentarne izbore, kao i Ana Brnabić, aktulena premijerka, za koju se ranije spekulisalo da želi da ode iz vlade. Ministarsku fotelju verovatno će zadržati i Siniša Mali, uprkos svim aferama koje su ga pratile od kako je aktivno politički angažovan.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare