Somborski filmski festival Foto:Slobodan Jotić

Pod sloganom "Tragom snova Ernesta Bošnjaka", u okviru četvrtog Somborskog filmskog festivala gledaoci su imali priliku da vide šesnaest filmova, a najboljima su pripale nagrade.

U Glavnoj takmičarskoj selekciji, bilo je pet ostvarenja, a u Selekciji filmova mladih autora tri filma.  Prikazana su i dva filma u selekciji „Kad bi Sombor bio Holivud“ čiji koncept asocira na težnju zanesenjaka Somborca Ernesta Bošnjaka da u gradu na severu Bačke stvori centar u kome će se proizvoditi i prikazivati filmovi. Ovom filmskom manifestacijom, Somborci su dokazali da imaju jasnu želju da ostvare Bošnjakov san.

Podršku je pružio i predsednik Skupštine Grada Sombora Zoran Rus kome je dodeljena nagrada Specijalni „Boer“, priznanje za izuzetan doprinos razvoju Somborskog filmskog Festivala koje mu je uručila direktorka festivala Vesna Šašić.

Otvaranje A1 Kinoteka letnjeg bioskopa na Krovnoj terasi Doma Vojske Srbije Foto:FoNet/Zoran Mrđa

Nagrada „Boer“ za najbolji film u Selekciji filmova mladih autora pripala je filmu „Heroji“. Žiri Selekcije filmova mladih autora radio je u sastavu: glumica Nina Grahovac, producentkinja Jovana Đurić i reditelj Vanja Hovan.

– Nakon odgledanih filmova, žiri selekcije mladih autora 4. Somborskog filmskog festivala jednoglasno je doneo odluku da nagradu dodeli filmu „Heroji“, reditelja Gorana Nikolića. Za hrabrost autora u izboru teme i za inovativan pristup temi koja do sada na ovaj način nije obrađivana u domaćoj kinematografiji. Zatim za besprekorni vizuelni identitet i osobenu estetiku autora kojom uspeva da poveže aspekte autorskog i komercijalnog filma, kao i za rad sa glumcima čiji je rezultat sjajan glumački izraz Mladena Sovilja i Todora Jovanovića, ali i za emociju koju je kroz saradnju sa celokupnom filmskom ekipom uspeo da stvori i da prenese na publiku – rekla je Grahovac.

Nagrada za najbolji film otišla je u ruke ostvarenju „Mrak“, reditelja Dušana Milića.

Somborski filmski festival Foto:Slobodan Jotić

O dobitnicima nagrade u Glavnom takmičarskom programu odlučivao je žiri u sastavu: reditelj Milutin Petrović, glumica Sonja Kolačarić i glumac Radomir Nikolić.

– Svetlo u tami, to je jedan od najlepših poetskih opisa naše umetnosti. Svetlo u tami je i moguć opis tog sna Ernesta Bošnjaka, sna svih nas koji se bavimo ovim poslom. Za najbolji film ovog festivala, po mišljenju žirija, moglo bi se reći da se bavi temom koja je kao da je sakrivena od svetla ove stvarnosti koju živimo. Zbog toga bilo je potrebno veliko i iskreno nadahnuće da se pronađe gotovo zaumna stilska figura kojom je osvetljena jedna velika muka koja je u dubokoj tami ovoga sveta pa čak i domaće kinematografije. Ponosni smo da, ovde u Somboru, dodelimo nagradu za najbolji film, ostvarenju „Mrak“ u režiji Dušana Milića – rekao je Petrović.

Somborski filmski festival Foto:Slobodan Jotić

Nagrada za najboljeg glumca pripala je Ibrahimu Komi za ulogu Strahinje u filmu „Strahinja Banović“, dok je za najbolju glumicu proglašena Danica Ćurčić za ulogu Vukice u filmu „Mrak“.

Somborski filmski festival Foto:Slobodan Jotić

Puna gledališta tokom prethodna četiri dana festivala, pokazala su važnost ove filmske svetkovine za Grad Sombor. Fanfare su označile kraj ovogodišnjeg druženja, a u ime direkcije prisutne je pozdravila direktorka Festivala Vesna Šašić i zahvalila im se na bezuslovnoj podršci.

Na kraju Četvrtog somborskog filmskog festivala, u čast nagrađenih i posetilaca, usledio je „Filmski kabare – koncert filmske muzike“ tokom kojeg su nastupile Mina Lazarević, Ivana Knežević i Žarko Stepanov.

Somborski filmski festival Foto:Slobodan Jotić

Bonus video: Marjanović: Priča o Sarajevo film festivalu postaje legendarna

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar