Izložba Pavla Radovića Galerija DOB Foto:Promo/DOB

Izložba “Morphosis” Pavla Radovića biće otvorena u utorak, 11. aprila u 19 časova, u Galeriji Doma omladine Beograda.

Oblik je neizbežan, a izložba “Morphosis” govori o nastajanju oblika.

„Svaka materija osuđena je na oblik, srećom, on je podložan promenama. Rad na skulpturi, između ostalog, uključuje modifikaciju oblika materije. Menjamo ga po svom nahođenju, ostajući u zabludi da je to proces stvaranja oblika. Možemo li išta da stvorimo ili samo pretvaramo jedno u drugo?“, ističe se u katalogu izložbe.

Trenutni oblik materije (budući da konačan ne postoji) govori o tome kroz šta je ona prošla, smatra autor. Za nekoga ko pažljivo posmatra, oblici pričaju priču o svom nastanku. Svedoče o tretmanu kojem su podvrgnuti na putu do sadašnjeg trenutka. Oblici koje smo mi promenili takođe govore; ogovaraju nas kod svakoga ko ih gleda. U toj priči pominje se šta smo sve pokušali materiju da nagovorimo ne bi li je uobličili, a na njoj se vidi šta nam je dozvolila.

Pavle Radović rođen je 1997. godine u Beogradu. Završio je osnovne i master studije, odsek primenjeno vajarstvo, na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Trenutno je na doktorskim umetničkim studijama na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Bio je stipendista Fonda za mlade talente – Dositeja. Dobitnik je nekoliko priznanja od kojih su najistaknutije: nagrada “Nebojša Mitrić” Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, nagrada u okviru Godišnje izložbe vajara/ki Srbije – Letnji salon skulpture, pohvala žirija Međunarodnog bijenala minujature u Gornjem Milanovcu i nagrada za skulpturu na 65.

Bonus video: Šta je Tito rekao Elizabet Tejlor – Bane Trifunović i Tihana Lazović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar