Ministar kulture Vladan Vukoavljević i premijerka Ana Brnabić u pozadini /Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ministarstvo kulture i informisanja pozvalo je danas Vladu Srbije, Ministarstvo finansija i Krizni štab za privredu da se u okviru postojećih mogućnosti razmotri način za pomoć samostalnim umetnicima za vreme trajanja vanrednog stanja.

Mere pomoći radnicima u kulturi za vreme trajanja pandemije već su odobrene u više evropskih zemalja, ističe se u saopštenju Ministarstva i dodaje da se na taj način šalje jasna poruka da kulturni poslenici nisu zaboravljeni i da je značaj kulture ključan za napredak svake civilizacije.

Već danima se vodi polemika oko toga kako pomoći samostalnim umetnicima koji su nakon proglašenja vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije, usled opasnosti od širenja koronavirusa, ostali bez bilo kakvih izvora prihoda. 

U tekstu „Razvlačim poslednji honorar do debljine paukove mreže“ naveli smo sa kakvim se sve problemima samostalni umetnici suočavaju.

Udruženje dramskih umetnika Srbije (UDUS) uputilo je prošlog meseca apel i predlog Ministarstvu kulture i informisanja da se samostalnim umetnicima, koji su zbog epidemije onemogućeni da rade po već ugovorenim angažmanima, novčano pomogne u najmanjem iznosu od 30.000 dinara.

Grad Beograd je napravio plan po kome će glumci do kraja ove sezone dobijati nadoknadu kao da igraju predstave, da bi potom prilikom gostovanja na RTS-u gradski sekretar Ivan Karl ovo proširio na sve koji su radno vezani za ustanove kulture na području Beograda, bez obzira na to da li su stalno zaposleni, primaju honorar ili su paušalno plaćeni, obećavši da će nastaviti da primaju svoje prinadležnosti sve dok traje borba sa koronavirusom i vanredno stanje.

Apele su nadležnima uputili i Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije i Srpski PEN centar

Prema evidenciji, koju je Ministarstvu kulture i informisanja dostavio Koordinacioni odbor reprezentativnih umetničkih udruženja, ukupan broj samostalnih umetnika je 2.373.

„S obzirom na to da oni trenutno nemaju mogućnosti za obavljanje svojih delatnosti i da je pojedinima ugrožena egzistencija, Ministarstvo kulture i informisanja smatra da bi samostalni umetnici trebalo da budu obuhvaćeni određenim vidom državne pomoći, u nekom razumnom i za državu mogućem iznosu“, navedeno je u današnjem saopštenju Ministarstva kulture koje je umesto ministra kulture Vladana Vukosavljevića, koji se nalazi na lečenju zbog upale pluća, potpisala pomoćnica ministra za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije Ivana Dedić.

U Ministarstvu kulture i informisanja su ranije, odgovarajući na pitanja portala Nova.rs, rekli da su svesni činjenice da će samostalni umetnici i radnici u kulturi imati zastoj u svojim aktivnostima tokom trajanja vanrednog stanja prouzrokovanog epidemijom koronavirusa i da rade na prikupljanju podataka o tome koliko je od ukupno evidentiranih samostalnih umetnika i stručnjaka u kulturi pogođeno nastalom situacijom, kako bi adekvatno sagledali razmere tog problema.

Jedino se Vlada Srbije, čiji je Ministarstvo kulture integralni deo, do sada ovim povodom nije oglašavala .

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar