Deo ekipe predstave "Ružni, prljavi, zli" Beogradskog dramskog pozorišta čija je premijera odložena zbog koronavirusa/Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Glumci bez stalnog angažmana mogli bi tokom obustave rada pozorišta da dobijaju novčanu nadoknadu kao da se njihove predstave redovno igraju, saznaje Nova.rs.

Autori: Marija Jakovljević, Milojko Božović

Naime, cilj predlagača je da u preostala tri meseca, koliko je ostalo do kraja tekuće sezone, dramski umetnici budu plaćeni na osnovu projektovanog repertoara koji bi bio realizovan da je situacija normalna.

S tim u vezi, u jedno beogradsko pozorište već je stigla ova ideja koja je potekla iz Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Jug Radivojević/Foto: E-Stock_konstantin_bacetic

„Postoji inicijativa samo što još nije ozvaničena, bar ja nemam taj dokument, koji bi precizirao na koji način će se honorarnim saradnicima, koji nisu u stalnim angažmanima ni u jednoj kući, nadomestiti izgubljena dobit. Problem nije mali i znam da postoji volja da se on reši“, rekao je za portal Nova.rs direktor Beogradskog dramskog pozorišta Jug Radivojević zamoljen, da prokomentariše predlog rešavanja problema glumaca koji nisu stalno angažovani i koji su ostali bez primanja obustavom igranja predstava.

On kaže da su sve svoje ugovorce zadržali i dalje na mesečnim primanjima, a reč je o 30 ljudi, od toga 12 glumaca.

Pročitajte još

„To jeste veliki napor za naše pozorište u ovom trenutku, ali smo smatrali da je važno da budemo odgovorni i pažljivi prema našim saradnicima pa ćemo videti kada prođe vanredno stanje kako će se ta situacija, u periodu iza toga, rešavati“, rekao je Radivojević.

Beogradsko dramsko pozorište je, prema njegovim rečima, jedini gradski teatar sa napravljenim tromesečnim repertoarom do kraja sezone.

„Na našem sajtu je objavljen repertoar do kraja juna i pored toga smo imali dogovorena i 43 gostovanja u periodu od početka vanrednog stanja do 30. juna kada je bilo predviđeno da se završi sezona, mada smo mi imali dogovorene obaveze i tokom leta“, naveo je Radivojević.

Ideju Sekreatrijata za kulturu apsolutno podržava.

„Važno je da svi u ovoj situaciji budemo solidarni, odgovorni sa dozom empatije jedni prema drugima i da svi pomažemo u granicama mogućnosti“, naglasio je Radivojević.

Dodaje da je Beogradsko dramsko pozorište jako dobro poslovalo u prethodnih devet meseci od njegovog postavljenja na mesto direktora, što rezultira mogućnošću da nastave i u vanrednom stanju da plaćaju honorarno angažovane saradnike.

Udruženje dramskih umetnika Srbije uputilo je apel Ministarstvu kulture i informisanja i Sekretarijatu za kulturu grada Beograda da samostalnim i nezaposlenim umetnicima, koji su zbog epidemije onemogućeni da rade po već ugovorenim angažmanima, novčano pomogne u najmanjem iznosu od 30.000 dinara.

Predsednik UDUS-a Vojislav Brajović smatra da je to obaveza države i da bi se tako spasile i ustanove kulture koje nemaju u ovom period svoj prihod ni mogućnost da plaćaju glumce.

O ideji da pozorišta naprave tromesečni plan igranja predstava kao u normalnoj situaciji i na osnovu toga isplaćuju honorare glumcima bez stalnog angažmana, Brajović kaže da nema ništa protiv, ako ne može bolje od toga.

Vojislav Brajović, Foto: Vesna Lalić

„To bi kao obaveza svakako čekalo ustanove kulture, a naš predlog je mimo toga. Naš predlog je da se glumcima bez ikakvog prihoda, država nađe. Ima samostalaca i među likovnim umetnicima, književnicima i u drugim sferama i oni nemaju ni platu ni penziju. Ja imam penziju i igram u pozorištu i ne mislim ovde na sebe. Ovo je predlog da se na državnom nivou reši problem ljudi čija je egzistencija ugrožena, koji nemaju baš ništa“, objasnio je Brajović.

Direktor Ateljea 212 Novica Antić za Nova.rs kaže da su iz Sekretarijata dobili nalog da pripreme spisak samostalnih umetnika koje su angažovali.

„Pretpostavljam da će uskoro izaći sa nekim planom. Mi smo to spremili i čekamo instrukcije. Tu se javlja problem da jedan umetnik ima ugovore u više pozorišta i sve to treba ujediniti na nivou grada i svih pozorišta. Važno je da se nešto dešava i verujem da ćemo uskoro imati konkretan rezultat“, rekao je Antić i dodao da je u Ateljeu 212 oko 20 mladih glumaca angažovano po ugovoru.

On je objasnio da se broj izvođenja predstava određuje na mesečnom nivou.

„Predstave se igraju od jednom do četiri puta mesečno. Imamo mnogo predstava na repertoaru, 17 naslova samo na velikoj sceni, tako da nijedna predstava ne stigne više od četiri puta mesečno da se izvede“, kazao je Antić.

Dušan Kovačević, Foto: N1

Akademik Dušan Kovačević, direktor Zvezdara teatra, koji ima 70-80 honorarno angažovanih glumaca, kaže da još nisu dobili nikakvu informaciju u vezi rešavanja problema u kome su se našli s obzirom da će se zatvorenost pozorišta odraziti na njihova primanja koja su nekima izvor prihoda za ceo mesec.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl u saopštenju dostavljenom Tanjugu naveo je da su jasno stavili do znanja svim ustanovama kulture da svi planirani i angažovani saradnici koji nisu zaposleni kod drugog poslodavca, a to su samostalni umetnici, kao i ostali umetnici i kulturni radnici koji su planirani i angažovani različitim oblicima ugovornog odnosa, moraju biti isplaćeni u skladu sa predviđenim sredstvima, jer je to “kategorija subjekata u kulturi koja, u vanrednoj situaciji, nikako ne sme ostati bez izvora prihoda”.

Ivan Karl (levo)/Foto TANJUG/ Andrija Vukelić/ bs

On je istakao da imaju u vidu da zbog izostanka realizacije programa, neki umetnici i kulturni radnici (i njihove porodice) mogu ostati bez izvora prihoda i dodao da su reagovali na vreme kako bi oni imali sigurnost da će planirane isplate biti realizovane, bez obzira na vanredno stanje.

Karl je naveo i da sa 16 reprezentativnih udruženja u kulturi razrađuju način za dostavu spiskova samostalnih umetnika za koje će Grad Beograd učestvovati u plaćanju doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za kvartal april-jun.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram