Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Srpski PEN centar pozvao je Ministarstvo kulture, Sekretarijat grada Beograda za kulturu i Fondaciju "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture" da opozovu odluke o obustavljanju javnih konkursa za podršku projektima u oblasti kulture tokom trajanja pandemije koronavirusa i preduprede time stvaranje "nenadoknadive štete" u ovoj oblasti.

Srpski PEN centar u saopštenju je izrazio najdublju zabrinutost povodom odluka Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i Fondacije „Novi Sad 2021. – Evropska prestonica kulture“ da se redovni godišnji konkursi za podršku projektima u oblasti kulture ponište ili zamrznu za vreme trajanja pandemije koronavirusa.

Pisci okupljeni oko ove organizacije podsećaju da “takve odluke ni na koji način neće pomoći u borbi za otklanjanje opasnosti i posledica pandemije koronavirusa, ali će ostaviti trajne i nenadoknadive štete u savremenoj srpskoj kulturi”.

“Zahvaljujući takvim odlukama, nisu dovedeni u pitanje samo mogućnosti umetnika iz različitih oblasti da prezentuju svoj rad kulturnoj javnosti, delatnost privatnih institucija kulture i nezavisne kulturne scene, rad izdavačkih kuća i opstanak časopisa iz oblasti kulture i umetnosti, organizovanje kulturnih manifestacija i programa, već čitav kulturni život u Srbiji i neotuđivo pravo javnosti da prati ostvarenja savremene kulture”, navodi se u saopštenju Srpskog PEN centra.

Iz Srpskog PEN centra pozvali su beogradski Sekretarijat za kulturu da hitno povuče odluku o poništavanju konkursa za finansiranje ili sufinansiranje projekata u kulturi, kao i projekata umetničkih, odnosno stručnih i naučnih istraživanja u kulturi predviđenih za 2020. godinu, navodeći da je takva odluka “štetna, neodgovorna i nepromišljena”.

Od Ministarstva kulture zatraženo je da odustane od odluke da rad konkursnih komisija bude obustavljen tokom trajanja pandemije, jer takva odluka “dovodi u pitanje mogućnost realizacije najvećeg broja programa i projekata u kulturi koji su nužno dugoročni”.

Srpski PEN centar pozvao je i Fondaciju “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” da opozove odluku o obustavljanju svih javnih konkursa u kulturi planiranih u okviru ovog projekta.

“Odluke koje se donose u ovom teškom trenutku za celu zemlju, pa tako i za kulturu ove zemlje, moraju biti u znaku podrške, solidarnosti i razumevanja. Odlukama se nikako ne smeju produbljivati postojeći problemi”, ističe se u saopštenju Srpskog PEN-a.