Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bs

Svi koji su radno vezani za ustanove kulture na području Beograda, bez obzira na to da li su stalno zaposleni, primaju honorar ili su paušalno plaćeni, nastaviće da primaju svoje prinadležnosti sve dok traje borba sa koronavirusom i vanredno stanje, izjavio je danas gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, potvrđujući time pisanja Nova.rs.

Tanjug prenosi da je Karl, gostujući na RTS-u, naveo da će svi umetnici dobijati novac kao da se programi u koje su uključeni regularno odvijaju, a da će „Grad Beograd nastaviti i sa regulisanjem socijalnog osiguranja za više od 2.000 samostalnih umetnika“.

Udruženje dramskih umetnika Srbije (UDUS) apelovalo je pre desetak dana na Ministarstvo kulture i Sekretarijat za kultutu grada Beograda da pomognu samostalnim umetnicima, koji su zbog epidemije onemogućeni da rade po već ugovorenim angažmanima. Potom je naš portal saznao i objavio i da bi glumci mogli da dobijaju novčanu nadoknadu kao da se njihove predstave redovno igraju.

Apele su nadležnima u međuvremenu uputili i asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije i Srpski PEN centar, a na svoj nezavidan položaj su, govoreći za Nova.rs, ukazali su i brojni slobodni umetnici, članovi različitih esnafskih udruženja. NKSS čak je predložio i da se osnuje fond za pomoć najugroženijim umetnicima.

Karl je na RTS-u rekao i da će ove godine izostati pojedine manifestacije poput Belefa ili takmičenja Muzičke omladine Beograda, ali da se „za drugi deo godine planiraju Bitef, Bemus i Oktobarski salon“, pozivajući ujedno ljubitelje kulturnih sadržaja da takve sadržaje potraže na internetu.