Foto: Zoran Lončarević

Ministarstvo kulture i informisanja uputilo je danas Vladi Republike Srbije predlog da se samostalnim umetnicima u naredna tri meseca isplaćuje mesečna pomoć u vrednosti od 30.000 dinara.

Ministarstvo je predložilo da se novac uplaćuje na račune reprezentativnih udruženja u kulturi radi dalje distribucije samostalnim umetnicima saglasno broju umetnika koji se vode u evidenciji reprezentativnog udruženja.

U saopštenju se napominje da distributeri filmova, prikazivači i producenti, kao privredni subjekti, već podležu donetim merama Vlade Srbije, te se navedeni predlog mera Ministarstva kulture i informisanja na njih ne odnosi.

U Ministarstvu naglašavaju da se predložene mere odnose na obezbeđivanje egzistencije samostalnih umetnika kao nosilaca delatnosti od opšteg interesa u kulturi.

“Kultura je najznačajniji deo našeg nacionalnog i državnog identiteta i kao takva nema manji značaj od ostalih privrednih grana. Naprotiv, njen uticaj na sveukupni ekonomski, društveni i privredni razvoj je nemerljiv. Efekti pomoći samostalnim umetnicima prevazilaze iznos sredstava koji bi trebalo opredeliti”, stoji u saopštenju.

Konkretne mere za privremeno prevazilaženje efekata koje kriza, nastala u uslovima pandemije Kovid-19, ima na materijalni položaj samostalnih umetnika, Ministarstvo je uputilo Vladi uzimajući u obzir različite reakcije, analize i predloge u javnosti u vezi sa trenutnim položajem samostalnih umetnika, kao i rešenja koja su s tim u vezi druge zemlje primenile.

Već nedeljama se vodi polemika oko toga kako pomoći samostalnim umetnicima koji su, nakon proglašenja vanrednog stanja zbog širenja koronavirusa, ostali bez bilo kakvih izvora prihoda o čemu je i portal Nova.rs pisao u tekstu „Razvlačim poslednji honorar do debljine paukove mreže“.

Predloženim merama Ministarstvo kulture je prihvatilo predlog Udruženje dramskih umetnika Srbije (UDUS) da se samostalnim umetnicima, koji su zbog epidemije onemogućeni da rade po već ugovorenim angažmanima, novčano pomogne u najmanjem iznosu od 30.000 dinara.

Apele nadležnima su uputili i Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije i Srpski PEN centar.

Prema evidenciji, koju je Ministarstvu kulture i informisanja dostavio Koordinacioni odbor reprezentativnih umetničkih udruženja, ukupan broj samostalnih umetnika u Srbiji je 2.373.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram