Miloš Lolić tokom rada na predstavi "Kaspar". Foto:Nebojša Babić

Želeo bih da se zahvalim na počasti, na nagradi koja slavi Mucija. Ja sam bio njegov đak, poslednja generacija kojoj je predavao pozorišnu režiju. Ako se ne varam, ja sam bio poslednja Mucijeva ocena pred njegov odlazak u penziju, rekao je danas u video obraćanju iz Beča, Miloš Lolić, laureat Nagrade “Ljubomir Muci Draškić“.

Priznanje, koje glumci dodeljuju svom reditelju, dobio je za režiju predstave “Kaspar“ Petera Handkea u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu.

On je u svom obraćanju dodao da je odrastajući uz mamu glumicu (Danicu Maksimović), u kući čuo za razna imena iz pozorišnog sveta, a misli da je Draškićevo ime prvo zapamtio po tom specifičnom nadimku.

– Za mene se sada zaokružuje nešto intimno bitno. Bio sam srećan kada sam upisivao režiju što ću biti u Mucijevoj klasi. Drugi razlog zbog čega mi ova nagrada znači jeste što je glumci dodeljuju reditelju. A dobijam je upravo za režiju predstave “Kaspar” gde smo glumci i ja bili pred zahtevnim zadatkom da iznađemo specifičan izraz koji ne pripada nijednoj drugoj predstavi i nijednom drugom tekstu, koji se tiče ovog sada i ovde, tj. tamo. Ponosan sam što su svi moji glumci, na čelu sa magičnim Miodragom Dragičevićem, uspeli čak i da prevaziđu ono što je sam tekst u osnovi nudio – rekao je Lolić i naglasio da se posebno zahvaljuje Jugoslovenskom dramskom pozorištu, svim sektorima, koji su dali sve od sebe da u jako teškim pandemijskim uslovima dostignu visok profesionalni nivo kakav viđa samo po Nemačkoj i Austriji – poručio je Lolić.

Na kraju govora je rekao:

– Nadam se da uživate u proslavi Mucijevog rođendana.

Ljubomir Muci Draškić, Foto: Arhiva Ateljea 212

Odluku o Nagradi “Ljubomir Muci Draškić” je jednoglasno doneo žiri u sastavu Gorica Popović, Tihomir Stanić i predsednica Svetlana Ceca Bojković, koja je danas na svečanosti u Ateljeu 212, pročitala obrazloženje:

“Miloš Lolić je, postavljajući na scenu ‘Kaspara’, Petera Handkea, uprkos antidramskom štivu, uspeo da ostvari izuzetno uzbudljivu predstavu intenzivnog unutarnjeg dramskog zbivanja. Igra glumaca na čelu sa Miodragom Dragičevićem, scenografija Jasmine Holbus i muzika Nevene Glušice, ostvaruju retko viđano jedinstvo pozorišnog čina.

Predstava u nama gledaocima otvara niz pitanja koja postavljamo sami sebi – Ko smo? Šta je smisao našeg postojanja? Šta je i kakva je naša međuljudska komunikacija? Kakva je naša uloga u sveukupnom životu ove naše planete?… Na ta pitanja se ne može lako odgovoriti i zato ona u nama zvone danima posle gledanja predstave, kao i uvek kada je se sećamo. Miloš Lolić je učinio hrabar, duboko promišljen rediteljski postupak, koji je stvorio sjajnu, nesvakidašnju predstavu.Time je osvežio i obogatio naš beogradski pozorišni život.”

Nagrada se sastoji od plakete sa likom čuvenog reditelja i nekadašnjeg upravnika Ateljea 212, rad vajara Miroljuba Stamenkovića, unikatne diplome, rad slikara Ljube Milunovića i novčane nagrade.

U Lolićevo ime, nagradu su primili Tamara Vučković, upravnica JDP, i Miodrag Miša Dragičević, koji igra naslovnu ulogu u predstavi “Kaspar“.

Tamara Vučković na dodeli nagade Ljubomir Muci Draškić. Foto:E-Stock/Koca Sulejmanovic

– Zahvaljujem se svima koji su stvarali ovu predstavu i snove u ovoj realnosti koju smo živeli i još uvek živimo. Predstava je prekidana u ovim okolnostima nekoliko puta i nastavljana sa velikom ljubavlju. Posebno nam je drago što ova nagrada dolazi od naših dragih kolega iz Ateljea 212 – rekla je Vučković.

Miša Dragičević je dodao je istakao da se sa Milošem čuo pre dva, tri dana i da mu je žao što nije tu da svojim prisustvom pokaže koliko je srećan i zadovoljan što su napravili dobru predstavu u uslovima kakvi su bili.

Miodrag Dragičević prima nagradu Ljubomir Muci Draškić u ime Miloša Lolića. Foto:E-Stock/Koca Sulejmanovic

– Ali, tim na čelu sa njim je bio koncentrisan, fokusiran, i ništa nas nije omelo da napravimo dobrog “Kaspara” – naglasio je mladi glumac.

Domaćin svečanosti bio je Novica Antić, upravnik Ateljea 212, koji je probranim rečima vodio ovu svečanost.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar