Miloš Lolić. Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Miloš Lolić ovogodišnji je dobitnik nagrade za režiju "Ljubomir Muci Draškić”, odlučio je žiri u sastavu Svetlana Bojković, Gorica Popović i Tihomir Stanić.

Priznanje, koje dodeljuje Atelje 212, Lolić je dobio za režiju predstave „Kaspar“ u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Reditelj se nalazi u Austriji, gde več duži niz godina živi i radi, pa će mu nagrada biti uručena naknadno

Priznanje „Glumci svom reditelju – Nagrada za režiju „Ljubomir Muci Draškić“ ustanovljeno je 2005. godine odlukom Ateljea 212 i Skupštine grada Beograda, a bijenalno se dodeljuje za predstave nastale na beogradskim scenama u znak sećanja na velikog reditelja i dugogodišnjeg upravnika ovog teatra.

O njoj odlučuje žiri koji je sastavljen od glumaca a sastoji od plakete sa likom Mucija Draškića, rad vajara Miroljuba Stamenkovića, unikatne diplome, rad slikara Ljube Milunovića i novčane nagrade.

Prva laureatkinja je bila Milica Kralj, a potom su nagrađeni reditelji Egon Savin, Iva Milošević i Snežana Trišić koje su 2009. ravnopravno podelile priznanje, zatim Boris Liješević, Alisa Stojanović, Milan Nešković, Saša Milavić Dejvis i Đurđa Tešić.

Ljubomir Muci Draškić sa Mirom Stupicom i Ljiljanom na probi predstav „Marija se bori sa anđelima“, Foto: Arhiva Ateljea 212

Ljubomir Muci Draškić (Zagreb 20. juni 1937 – Beograd, 25. januar 2004) režirao je neka od najznačajnijih umetničkih ostvarenja u Ateljeu 212, čiji je upravnik bio od 1984. do 1996. godine.

Među njima je kultni su kultni „Kralj Ibi“ i „Radovan Treći“ sa Zoranom Radmilovićem u naslovnim ulogama, kao i „Maratonci trče počasni krug”, kao i „Kafanica, sudnica, ludnica”, „Rado ide Srbin u vojnike”, „Audijencija”, „Vernisaž”, „Marija se bori sa anđelima”, „Marija Stjuart”…

Čuveni pozorišni reditelj dobio je 2009. godine plato na prostoru pored letnje scene Ateljea 212 koji obuhvata prilaz službenom ulazu iz Vlajkovićeve i Svetogorske ulice.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar