JDP nagrada
Miodrag Dragičević JDP Dan pozorišta Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Dodelom Godišnjih nagrada Jugoslovensko dramsko pozorište proslavilo je svoj dan, 3. april. Najviše priznanja na svečanosti u foajeu ovog teatra, čak četiri, dobio je mladi glumac Miodrag Dragičević, koji igra u predstavi "Kaspar". Ekipa ove predstave je i osvojila najviše nagrada.

Posle iznuđene pauze zbog pandemije prošlog proleća Jugoslovensko dramsko pozorište obeležilo je skromno, bez uobičajene svečanosti i zvanica, svoj dan, 3. april. Uprava teatra je, s obzirom na izostanak proslave 2020, danas dodelila Godišnje nagrade pozorišta za dve sezone unazad, tačnije od 3. aprila 2019. do danas.

Proslavi Dana pozorišta, održanoj u foajeu ispred Velike Scene „Ljuba Tadić“, u skladu sa epidemiološkim okolnostima i merama u zemlji, prisustvovale su samo laureati Godišnjih nagrada i medijske ekipe.

Godišnje nagrade JDP-a za režiju dobili su Jagoš Marković, za predstavu „Putujuće pozorište Šopalović“ Ljubomira Simovića i Miloš Lolić za Handkeovog „Kaspara“.

JDP nagrada
Miloš Lolić, Jagoš Marković, Tamara Vučković u JDP-u Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Milan Marić dobitnik je Godišnje nagrade za višestruke uloge u komadu „Lorencačo“, koju je režirao Boris Liješević, dok je Marko Janketić ovenčan istim priznanjem za dvostruku rolu u istom komadu, ali i ulogu Filipa Trnavca u „Putujućem pozorištu Šopalović“.

Rola Selestine u istoimenom komadu, koji je režirao Milan Nešković, donela je Nataši Ninković Godišnju nagradu, kao i još jednoj glumici – Mileni Vasić za ulogu Margarete u predstavi „Mnogo buke ni oko čega“.

Predstava „Mamu mu jebem ko je prvi počeo“ Dejana Dukovskog, koju je režirao Slobodan Unkovski, donela je Godišnje nagrade Mikiju Manojloviću i Jasni Đuričić, dok su iz glumačkog ansambla komada „Putujuće pozorište Šopalović“ ova priznanja poneli Sanja Marković, Anita Mančić i Ljubomir Bandović.

JDP nagrada
Marko Janketić, Tamara Vučković u JDP-u Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Mladi glumac Miodrag Dragičević ovenčan je na današnjoj svečanosti sa čak četiri priznanja. Osim Godišnje nagrade za ulogu Kaspara u istoimenoj predstavi, ista rola donela mu je i Nagradu za lepotu govora „Dr Branivoj Đorđević“. Takođe i Nagradu „Branka i Mlađa Veselinović“ Fondacije JDP-a (odlučio žiri u sastavu: Dragan Mićanović, Marko Manojlović i Gorčin Stojanović).

Ovenčan je i novoustanovljenom Nagradom „Nebojša Glogovac“ za izuzetnu glumačku kreaciju mladog glumca, takođe za Kaspara.

– Drago mi je da smo se okupili danas da proslavimo Dan Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Sa ove scene je lakše govoriti tuđe reči, ali rekao bih: Hvala vam ljudi što vam se moj rad učinio vrednim ovih nagrada. Čast mi je što sam primljen na ove daske koje pamte reči i korake velikih glumaca. A naročito što nagrada koja nosi Nebojšino ime prvi put pripada meni. Imao sam sreću da sam delio kadar sa Glogijem i posle jednog snimajućeg dana rekao mi je: „Dobar si, mali, radićemo mi…“ Hvala ti, Glogi, što si verovao u mene i na neki način smo sada opet povezani – kazao je Dragičević na svečanosti.

Godišnje priznanje za originalnu muziku i poseban umetnički doprinos u predstavi „Lorencačo“ dobila je Anja Đorđević, a za istu, ali i komade „Kaspar“ i „Mnogo buke ni oko čega“ priznanjem za kostimografiju i umetnički doprinos ovenčana je Mariji Marković Milojev.

Za scenografiju je nagrađen i Gorčin Stojanović za rad na predstavi „Mnogo buke ni oko čega“, čiju je režiju potpisala Iva Milošević. A Handkeov komad „Kaspar“ doneo je Jasmini Holbus priznanje za scenografiju i Periši Perišiću za dramaturgiju.

JDP nagrada
Laureati Godišnjih nagrada JDP-a Milena Vasić, Milica Glogovac, Nataša Ninković Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Godišnje nagrade za izuzetan doprinos visokim standardima poslovanja JDP-a dobili su Ružica Savić (administrativni sektor), Dragana Anđelković (sufler), Miroslav Korićanin (šef stolarske radionice), David Žan Mark Srbljin (audio – video tehničar) i Dejan Matekalo (tehnički producent).

Zbog pandemije ne samo da prošlog proleća nisu proslavili rođendan teatra, već su bili prinuđeni da odlože tri planirane premijere, istakla je upravnica Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković, dodavši da će one biti izvedene do kraja meseca. Uprkos nepovoljnoj situaciji, kako je navela Vučkovićeva, uspeli su da održe brojna gostovanja, od Moskve do Zagreba, a predstava koja je najviše izvođena van matične scene u protekle dve sezone jeste „Zašto je poludeo gospodin R“, ali i komadi „Vrata od stakla“, „Ujka Vanja“…

JDP je u proteklom periodu ovenčan i brojnim nagradama, a pandemija je odložila ne samo rad na predstavama, već i brojne projekte i programe, među kojima i gostovanje Pekinškog umetničkog pozorišta na Cvetnom trgu, ali i uzvratno JDP-a u Pekingu.

Uprkos svemu, nastavljena je saradnja sa Evropskom unijom pozorišta, naročito u projektu „Katastrofa“, u okviru kojeg je, kako je otkrila Vučkovićeva, dogovorena koprodukcija sa Nacionalnim teatrom iz Barselone.

Podsetila je i da su u protekle dve godine u ansambl Jugoslovenskog dramskog pozorišta primljeni mladi glumci: Milica Gojković, Joakim Tasić, Miodrag Dragičević, Jovana Belović i Sanja Marković, kao i da je, posle višegodišnje saradnje, Nenad Jezdić odabrao da mu JDP bude matično pozorište.

Osvrćući se na prethodni period, Tamara Vučković podsetila je da je pozorište ostalo bez brojnih saradnika i glumaca, među kojima su Mihajlo Miša Janketić, Ivan Bekjarev, Borivoje Kandić, Dušan Jovanović, Mira Furlan, Goran Daničić i Vlasta Velisavljević.

Vučkovićeva je najavila da bi na jesen trebalo da počnu radovi na izgradnji Teatra „Bojan Stupica“, uz poruku da pozorište, uprkos svemu, nastavlja da živi.

Jugoslovensko dramsko pozorište osnovano je 1947, a prva predstava u ovom teatru, „Kralj Betajnove“ odigrana je 3. aprila naredne godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar