Sanja Marković i Miodrag Dragičević u predstavi "Kaspar". Foto: Nebojša Babić

Mislim da je ovo herojsko delo. Moram da istaknem ulogu Miodraga Dragičevića, kao i doprinos celog ansambla, mislim na sve koji su radili na dramaturgiji, scenografiji i kostimografiji za ovu predstavu. Ovo je bolno aktuelan komad, rekao je umetnički direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta Gorčin Stojanović uoči sutrašnje (19.00) premijere komada Petera Handkea "Kaspar" u režiji Miloša Lolića na Sceni "Ljuba Tadić".

Stojanović je naglasio da je srećan zato što im je Miloš Lolić opet u gostima.

Miloš Lolić, Gorčin Stojanović, Periša Perišić i Jasmina Holbus. Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Ponosan sam na to što smo u iscrpljujućim okolnostima u kojima se nalazimo uspeli da iznesemo ovako zahtevan projekat. Rad je bio fascinantan jer sam imao šest divnih glumaca – rekao je reditelj Miloš Lolić

Konferenciju za novinare otvorila je upravnica JDP Tamara Vučković, koja je napomenula da je bilo reči o tome da i Handke dođe na premijeru, ali su ti planovi odloženi zbog koronavirusa.

Peter Handke prima Nobelovu nagradu za književnost 2019. godine. Foto:EPA-EFE/Jonas Ekstromer

Lolić je istakao da je Handke samo jedan u nizu stvaralaca koji su se bavili čuvenom legendom o Kasparu Hauzeru u nekom seocetu u Nemačkoj.

– Reč je o detetu iz šume koje će društvo, učeći ga jeziku, pokušati da pretvori u građanina. Ova Handkeova verzija spada možda u najradikalnije, i odmah je obeležena kao antidrama, i kao takva možda je najemotivnija koju sam pročitao. U dogovoru sa Tamarom i Gorčinom sam i prelomio da taj tekst treba postaviti, i to posebno u Beogradu, i naročito u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Do sada nikada nisam radio sa Mišom Dragičevićem, a od sada se nadam da ću zauvek da radim sa njim. On nosi ovu predstavu na svojim plećima, a i cela ekipa je fantastična. Ova predstava je u slavu glume, i to ćete videti. Originalan tekst nije precizirao vreme kada se događa radnja. U našoj predstavi se događa danas. A može da se odvija i sutra, a sasvim sigurno se događa prekosutra – rekao je Lolić.

Tamara Vučković, Miloš Lolić i Gorčin Stojanović. Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Glumac Miodrag Miša Dragičević je izrazio zahvalnost zato što ga JDP uvek zove da igra različite uloge.

– Imam priliku da pokažem širi dijapazon svoje glume, da ne igram jedne te iste likove kao na filmu i serijama jer vas tako ubacuju u kalup. Ovde možete da prikažete različite duše jer stalno igram neke druge ljude. Svi smo zajedničkim snagama oživeli ovo Handkeovo delo – istakao je Dragičević.

Sanja Marković i Miodrag Dragičević kanoferenciji za medije u JDP. Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Glumica Sanja Marković rad na ovoj predstavi opisuje kao divan i studiozan.

– Pošto nije uobičajen dramski test, gradili smo i maštali svaki dan radeći na predstavi. Ovo je bilo osvajanje brega, planine, a Miloš je bio vođa te naše ekspedicije. Verovali smo mu i uspeli smo.

Dramaturg Periša Perišić smatra da je bio ozbiljan izazov postaviti ovaj komad.

– Pisan je kao ultimativni pozorišni manifest koji komentariše samog sebe, koji je nesvakidašnji i koji Handke namerno zove komadom jezičke torture. Zato je i proces rada zahtevao jedan perfekcionistički postupak. Ovaj komad je aktuelan jer problematizuje zloupotrebu jezika u savremenom društvu. U sveopštoj kakofoniji postavlja se pitanje imamo li vremena da se vratimo sopstvenom elementarnom biću. Handke to čini na subverzivan i radikalan način i sve vreme se poigrava sa nama, i utoliko je i sam postupak bio zahtevan, jer nije reč o klasičnom pozorišnom delu. Imamo pozorišno zbivanje koje samo sebe preispituje i komentariše u trenutku samog čina. Bio je to izazov na svakom nivou i svi smo funkcionisali kao porodica.

Periša Perišić i Jasmina Holbus. Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Scenografkinja Jasmina Holbus je istakla hrabrost JDP što se upustio u ovaj projekat u vreme pandemije.

– Posebno ističem snagu, volju i veru Miloša Lolića koji je bio više od reditelja. Maestro, kompozitor, koji je imao jednu veliku partituru ispred sebe, nikad čitanu, sviranu, izvođenu na ovaj način, i bilo mu je teško kao i svima nama shvatiti te melodije i doživeti idejno pa onda i materijalizovati – istakla je Jasmina Holbus.

U predstavi igraju Miodrag Dragičević, Nikola Rakočević, Anđelika Simić, Sanja Marković, Petar Benčina/Radovan Vujović i Miloš Samolov.

Miloš Samolov u predstavi „Kaspar“. Foto: Nebojša Babić

U autorskoj ekipi su pored reditelja Miloša Lolića i dramaturg Periša Perišić, scenograf Jasmina Holbus, kostimograf Maria Marković Milojev, kompozitor Nevena Glušica, Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor) i Dejan Draganov (dizajn svetla).

Reprize predstave „Kaspar“ su u subotu 13, nedelju 14. i petak 26. marta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar