Iz predstave "Ružni, prljavi, zli" Foto: BDP/ Dragana Udovičić /promo

Teatar Vuk počinje večeras sezonu premijernim izvođenjem predstave "Tica", a pozorišnu publiku tokom oktobra očekuju još tri premijere u Beogradskom dramskom pozorištu i po jedna na scenama Pozorišta na Terazijama, Ateljea 212 i Pozorišta "Boško Buha".

Teatar Vuk u Ustanovi kulture „Vuk Karadžić“ za večeras je pripremio predstavu „Tica“, rađenu po romanu „Birdy“ Vilijema Vortona i pozorišnom komadu Naomi Volas. Prema Vortonovom romanu je i nedavno preminuli režiser Alan Parker snimio film sa Nikolasom Kejdžom i Metjuom Modinom u glavnim ulogama.

„Tica“ govori o žestokom Alu, zainteresovanom uglavnom samo za devojke, i njegovom neobičnom prijatelju Birdiju, kome je jedina želja da uzgaja kanarince i da i sam poleti. Obojica će se naći u klanici Drugog svetskog rata.

Iz predstave „Tica“ Foto: Arhiva Teatar Vuk/Promo

Glavne uloge u komadu na sceni Teatra Vuk poverene su mladim glumcima Vukašinu Jovanoviću i Stojši Oljačiću, a uz njih igraju i Nemanja Stamatović, Aleksandar Kecman, Dragan Sekulić i Željko Maksimović.

Reditelj Miško Milojević kaže da je njegovo interesovanje za „Ticu“ počelo još pre 20 godina, kada je čuo da je dramatizacija Parkerovog filma postavljena na londonskom Vest Endu i da je tada nabavio komad Naomi Volas. Dve decenije kasnije, uspeo je da na scenu postavi priču o, kako kaže, „snazi iskrenog i dubokog prijateljstva, o zastrašujućim efektima koje rat ostavlja na čovekovu psihu“, dodajući da je „pre svega osnovna misao ovog komada definisana stalnom i snažnom ljudskom potrebom da se prevaziđu sve moguće i nemoguće granice kako bi se dosegla krajnja sloboda i nesputanost pojedinca“.

Foto: Arhiva Teatar Vuk/Promo

Premijera je zakazana za večeras od 20 sati na sceni „Aleksandar Popović“, a prema najavama iz „Vuka“, pripremljene su i besplatne ulaznice za medicinske radnike.

Tri premijere u Beogradskom dramskom

Oktobar je bez sumnje mesec premijera u Beogradskom dramskom pozorištu, gde će publika moći da vidi komade „Ružni, prljavi, zli“, „Nije to to – studije Fausta“ i „Čitač“.

Dugoočekivana predstava „Ružni, prljavi, zli“ najavljena je za sutra, 8. oktobra, od 20 sati. Predstave u BDP-u, nakon prekida zbog pandemije, izvode se još od prvih dana septembra, a premijerom komada po tekstu Slobodana Obradovića zasnovanom na čuvenom filmu Etorea Skole, posle sedam meseci biće otvorena i scena „Rade Marković“.

Premijerno izvođenje ove „crne komedije“ u režiji Lenke Udovički, prvobitno zakazane za mart pa pomerene na jesen, ujedno je i povratak poznate rediteljke na scenu BDP-a. Bizarnu porodicu i ljude iz njihovog okruženja u predstavi igraju Ozren Grabarić, Nađa Sekulić, Nataša Marković, Ivana Nikolić, Iva Ilinčić, Ivan Zablaćanski, Milan Zarić, Aleksandar Jovanović, Jana Milosavljević, Nina Janković / Dunja Stojanović, Aleksandar Vučković, Jovo Maksić, Vanja Nenadić, Slađana Vlajović, Milena Jančurić, Marko Gvero.

Predstava „Nije to to – studija o Faustu“ u režiji Tomija Janežiča pretpremijerno će biti izvedena 15. i 16. oktobra, a premijera je zakazana za 17. oktobar od  20 sati na sceni „Rade Marković. Predstava, nastala u koprodukciji sa sarajevskim SARTR-om, festivalom MESS i Zetskim domom sa Cetinja premijerno je već igrana u Sarajevu.

U studiji Fausta iz pera Simone Semenič sa osmoro glumaca iz regiona igraju i Selma Alispahić, Maja Salkić, Emina Muftić, Amila Terzimehić, Maja Ranđić, Dunja Stojanović, Jelena Laban i Karmen Bardak, a komad se bazira na „ponovnom ispisivanju dobro poznatih scena kroz prizmu odnosa mita i savremenih okolnosti na Balkanu, pravljenje mosta – veze između Istoka i Zapada“.

Premijera „Čitača“ u režiji Borisa Liješevića, po romanu Bernharda Šlinka i u dramatizaciji Fedora Šilija, planirana je za 24. okrobar. U ulozi Hane Šmic je Mirjana Karanović, a pored nje u komadu o dve generacije u Nemačkoj i sukobima dece i roditelja oko nacističke prošlosti igraju i Jadranka Selec, Slobodan Boda Ninković, Milica Zarić, Ivan Tomić i Marko Grabež. Mirjana Karanović govorila je o ovoj predstavi proletos u intervjuu na portalu Nova.rs, u vreme kada su počele probe.

Predstave u BDP-u igraju se sa ograničenim brojem karata, a mesta nisu numerisana, poručuju iz ovog teatra.

„Sa druge strane“ jastuka u Pozorištu na Terazijama

Mjuzikl „Sa druge strane jastuka“ u režiji Juga Radivojevića po tekstu Stevana Koprivice i pre premijere zakazane za petak, 9. oktobra na sceni Pozorišta na Terazijama, prate očekivanja o hit predstavi.

Bajaga sa delom ekipe mjuzikla Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Premijera mjuzikla, zasnovanog na 30 pesama Momčila Bajagića Bajage, prvobitno je bila planirana za scenu Sava centra, ali se na kraju odustalo zbog, kako je rekao Bajaga govoreći za Nova.rs o novom albumu i predstavi, „nepovoljne ponude“.

– Drago mi je što će biti u matičnom teatru ali mi je žao što nije u nekoj sali koja može da primi mnogo više publike zbog ovih epidemioloških mera. Jer, prosto me uplaši pomisao da na sceni bude više ljudi nego publike u sali. A ovaj mjuzikl ima veliki ansambl, plus orkestar – kazao je tad Bajaga.

Glavne uloge igraju Milena Živanović i Slaven Došlo, a premijerom mjuzikla, omaža osamdesetim godinama, biće proslavljena i 70. godišnjica rada Pozorišta na Terazijama.
Mjuzikl je pretpremijerno biti odigran 8. oktobra, a nakon premijere, slede i prve reprize 10. i 11. oktobra.

„Pred svitanje“ u Ateljeu 212

U Ateljeu 212 u septembru su odigrane dve premijere – „Dabogda te majka rodila“ Vedrane Rudan u režiji Tanje Mandić Rigonat i „Ruska smrt“ Irine Vaskovske u režiji Ade Lazić – a za nedelju, 11. oktobra, najavljeno je i prvo igranje komada „Pred svitanje“.

Predstavu nastalu po drami „Ne pre 4.30 niti posle 5.00″ Filipa Grujića, za koju je autor nagrađen prošle godine na konkursu Sterijinog pozorja za najbolji originalni tekst, režirala je Anđelka Nikolić, a igraju Jovana Gavrilović, Ana Mandić, Draga Ćirić Živanović, Dejan Dedić i Uroš Jakovljević.

Krov Atelje 212
Foto: Atelje 212/Boško Đorđević

Savremeni komad govori o Muškarcu (Uroš Jakovljević) koji se iz Šangaja vraća u Srbiju, gde u porodičnoj kući zatiče Majku (Draga Ćirić), mlađeg Brata (Dejan Dedić) i njegovu suprugu (Jovana Gavrilović) i saznaje da se lokalna frizerka, njegova velika ljubav Ona (Ana Mandić) udaje…

„Komad je, zapravo, niz slika koje inicira povratak jednog člana u živote njegove porodice, taj niz je suptilni koloplet emocija i sećanja, i pokušavanja da se izgrade nove veze i možda pokidaju stare“, opisuju ovu predstavu u Ateljeu 212.

Bajka za Dan pozorišta „Boško Buha“

U Pozorištu „Boško Buha“ zakazana je za 13. oktobar od 20 sati premijera „Snežane i sedam patuljaka“ u režiji Snežane Trišić. U predstavi po motivima čuvene bajke, koja će biti odigrana prvi put na Dan pozorišta „Boško Buha“, igraju Andrijana Oliverić, Miloš Vlalukin, Nenad Nenadović i drugi članovi ansambla ove kuće.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare