Foto: Antonio Ahel/ATAImages,Dragan Mujan/Nova.rs

Iznenadni odlazak velikog Jagoša Markovića ostavio je umetničku scenu u šoku i bolu. Brojne kolege opraštaju se na društvenim mrežama ističući tugu zbog prerane smrti, ali i radost što su imali priliku da takvog čoveka poznaju i sa njim stvaraju. Jedan od njih je i Kokan Mladenović.

Reditelj je na svom Fejsbuk profilu podelio Jagoševu fotografiju uz reči:

– Meni ostaje da ti se radujem u sećanju, Majstore, da volim tvoje slavljenje Pozorišta i one naše komične minijature, kad smo uskakali u tvoju „Gospođu ministarku“, na festivalu u Sibiru i igrali Peru Pisara i Peru Kalenića. Jednom smo glumili zajedno, a mnogo puta delili scenu, sa ljubavlju i poštovanjem. Sada se nebeskom pozorištu sprema velika promena repertoara i biće burno, uzbudljivo i radosno. Zavidim mu na tome – napisao je Kokan dodajući:

– Kako tvoj omiljeni Ljubomir Simović kaže: „U delu koje postavlja na scenu Jagoš uvek vidi nešto što pre njega nije video niko. On nam i stare i poznate stvari otkriva kao nove i nepoznate. On napravi neki neprimetan gest, ali tim gestom preobrazi sve … Jagoš radikalno, i s najvećom smelošću, menja metaforu koju nalazi u tekstu. Pri tom, on to ne radi samo kao reditelj, jer on u pozorištu i nije samo reditelj. On je u pozorištu sve; on je i glumac, on je ceo ansambl, on je i publika, on je i scena, i loža, i prva, druga i treća galerija, on je i pozorišna biblioteka, on je i četka i boja, i čekić i ekser, i konopci i reflektori, i svila i vatra, i kulisa i zavesa. On je sve to možda samo zato da bi nam kazao da je svet bez ljubavi samo isušeno, slano i jalovo morsko dno, što, opet, nije ništa drugo do ono što o ljubavi u prvoj poslanici Korinćanima kaže apostol Pavle“.

Reditelj Jagoš Marković preminuo je u 57. godini i iza sebe ostavio brojne predstave koje će se pamtiti i igrati njemu u čast.

Bonus video: Oproštaj od Jagoša Markovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar