Gordan Matić Foto: Maja Medić

Pre nego što je ministarka kulture Maja Gojković danas održala sastanak sa predsednikom Upravnog odbora Filmskog centra Srbije Miroslavom Lekićem i novim vršiocem dužnosti direktora ove institucije Ivanom Karlom dojučerašnji čelni čovek ove institucije Gordan Matić konačno je primio odluku o razrešenju s ove dužnosti.

Čitavih pet dana, od četvrtka 1. juna, kada je Vlada Srbije na poslednjoj sednici, na predlog Ministarstva kulture razrešila Gordana Matića dužnosti direktora Filmskog centra Srbije trebalo je da „doputuje“ odluka o smeni. A Matić, kojem je četvorogodišnji mandat na čelu FCS-a isticao 18. jula, saznao je za smenu nakon što su mu prijatelji javili da je Ministarstvo kulture to saopštilo putem svog Instagram i Fejsbuk naloga. Smena i proglašenje v.d. stanja u Filmskom centru Srbije stiglo je iako još 18. maja Ministarstvo kulture trebalo da, u skladu sa zakonom, raspiše konkurs za izbor novog direktora FCS-a, na šta su ih iz ove institucije u više navrata podsećali.

I sada već bivši direktor, inače reditelj i scenarista Gordan Matić za Nova.rs priča da je jutros u Filmski centar Srbije stigao dopis o njegovom razrešenju:

– Došao sam i danas u Filmski centar Srbije i potpisao sam tu odluku. Juče je odluka objavljena u Službenom glasniku i advokat Filmskog centra Srbije mi je saopštio da sam samim tim razrešen i da više nemam pravo potpisa. S obzirom da sam jutros potpisao obaveštenje da mi je odlukom Vlade Srbije o postavljanju vršioca dužnosti direktora u četvrtak prestao mandat, samim tim prestala je bilo kakva moja obaveza i odgovornost. I to je to!

Upitan da li će eventualno preduzimati neke pravne mere zbog okončanja mandata pre isteka zakonskog roka, kaže:

– Ma, ne. nema potrebe za time. Šta bi to promenilo? Ima toliko lepih stvari kojima ljudi treba da se bave, a ne da se povlačimo po sudovima – odsečan je Matić, a upitan da li se, možda susreo s novim vršiocem dužnosti Ivanom Karlom odgovara da ga nije video još od Festa.

Gordan Matić Foto: Maja Medić

Filmski centar Srbije napustio je po sličnom „scenariju“ kao i kad je došao pre nepune četiri godine…

– Pozdravio sam se danas sa svima. Još juče smo pojeli tortu, i to „moskva šnit“ kao i kad sam došao prvog dana. Naravno, svi smo znali da je ovo neminovno. Lepo smo se ispričali, vrlo otvoreno, niti sam želeo, niti imao vremena da sa zaposlenima pričam „u rukavicama“. Pozdravili smo se svi, pogledali još jednom u oči jedni druge, i zahvalio sam im se na dobroj i konstruktivnoj saradnji – kazuje Matić.

Posle nepune četiri godine na čelu institucije od nacionalnog značaja, presudne za domaću kinematografiju kaže Gordan Matić na kraju da „život ide dalje“:

– Čekaju me novi projekti i želim da režiram. Ali, najpre želim da se dobro naspavam bar jedno dve-tri nedelje. I da mi ne zvoni telefon do kasno u noć zbog svega što je vezano za Filmski centar Srbije.

Bonus video: Gordan Matić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar