Maja Hofman Foto: Aventurier Patrick/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Maja Hofman prva je žena predsednica Filmskog festivala u Lokarnu koji će se održati od 2. do 12. avgusta, a na kojem će biti prikazana svetska premijera filma Dragana Bjelogrlića "Čuvari formule".

Hofmanova će zameniti dugogodišnjeg predsednika Marka Solarija, koji se povlači posle 23 godine na tom mestu. Solari će joj pomagati tokom prelazne faze, koja će početi nakon završetka ovogodišnjeg 76. izdanja.

Nova predsednica je osnovala kulturnu organizaciju privatnog sektora Luma fondaciju 2004. godine u Cirihu kako bi podržala umetničko stvaralaštvo u oblasti vizuelne umetnosti, fotografije, izdavaštva, dokumentarnih filmova i multimedije. Ona je takođe predsednica Švajcarskog instituta u Njujorku i Fondacije Vincent van Gog u Arlu, te potpredsednica kolekcije Fondacije Emanuela Hofmana u Bazelu i član odbora u galerijama Serpentine u Londonu…

Maja Hofman Foto: AdMedia / Splash / Profimedia

Ime Maje Hofman je na čelo uže liste mogućih kandidata postavila komisija za imenovanja koja ima zadatak da pronađe Solarijevog naslednika. Njeno imenovanje odobrio je upravni odbor Lokarna. Kandidatura će biti zvanično odobrena na vanrednoj skupštini festivala 20. septembra, piše „Screendaily“.

– Nakon što sam provela mnogo godina u istraživanju i sprovođenju niza projekata, kako u Švajcarskoj tako i u inostranstvu, zadovoljna sam što mogu da stavim svoje iskustvo i znanje u službu budućnosti ovog prestižnog festivala i tako pomognem u podsticanju razvoja kulture u Švajcarskoj – rekla je Maja Hofman.

Marko Solari je istakao da mu je drago što je Maja Hofman prihvatila da dođe na čelo umesto njega:

– Sasvim sam siguran da će joj njeno izuzetno iskustvo u oblasti umetnosti, filma i multimedije omogućiti da povede Festival ka novoj fazi u njegovoj istoriji, u scenariju gde je osnovni zahtev da se fokusiramo na izvrsnost naše kulturne ponude – kazao je Solari.

Filmski festival u Lokarnu održaće se od 2. do 12. avgusta, a na velelpunu Piacu Grande 4. avgusta u 21.30 stiže film Dragana Bjelogrlića „Čuvari formule”.

Ova originalna priča o potencijalnoj nuklearnoj krizi u socijalističkoj Jugoslaviji i autentičan rediteljski pečat Dragana Bjelogrlića bili su presudni da „Čuvari formule“ budu uvršćeni na Filmski festival u Lokarnu, saopštili su CobraFilm i United Media, koji stoje iza ovog projekta.

Foto:Aleksandar Letić

U jeku hladnoratovske krize, grupa naučnika u Institutu Vinča sprovodi tajni projekat koji predvodi profesor Dragoslav Popović. Sticajem nepredviđenih okolnosti, oni bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na lečenje u Kliniku Kiri u Parizu. Francuski doktorski tim na čelu sa profesorom Žoržom Mateom zaključuje da je njihovo stanje kritično i da su im dani odbrojani. Iako je profesor Mate ceo svoj život posvetio borbi protiv nuklearnog naoružanja i duboko prezire projekat na kojem su radili jugoslovenski naučnici, on predlaže da se prvi put u istoriji izvede delikatna i neizvesna intervencija zamene koštane srži ozračenih pacijenata. Da li je u pitanju eksperiment nad živim ljudima, ili on zaista želi da im pomogne – postaje mučno pitanje za jugoslovenske naučnike.

U naslovnim ulogama gledaćemo Radivoja Rašu Bukvića, kao i proslavljene francuske glumce Aleksisa Manentija, Oliviea Bartelemija i Ane Sara. Direktora instituta Vinča Pavla Savića igraće Predrag Miki Manojlović, a šefa državne bezbednosti SFRJ Leku Rankovića – Dragan Bjelogrlić. Uloge mladih jugoslovenskih naučnika reditelj je dodelio Jovanu Jovanoviću, Alisi Radaković i Ognjenu Mićoviću.

Foto: Aleksandar Letić

Iza ovog originalnog projekta stoje produkcijske kuće CobraFilm i United Media, uz podršku Euroimages, Creative Europe Media, Ministarstva kulture Republike Srbije, kao i Filmskih centara Srbije, Crne Gore, Slovenije i Severne Makedonije, a bioskopska distribucija je poverena kompaniji Art Vista.

Bonus video: Dragan Bjelogrlić o filmu „Čuvari formule“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar