Maja Gojkovic
Maja Gojković Foto:oNet/Božana Pavlica

Izmene i dopune Zakona o kulturi, kojima sam pokušala da ispravim jedan loš zakon, usvojene su, ali moja procena je da je sve unutar njega kontroverzno i teško ćemo izmenama nešto ispraviti, rekla je potpredsednica vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Zakon u kulturi više ne bi trebalo da se menja izmenama i dopunama, već će, ukoliko i dalje bude vodila taj resor, „prionuti na posao da se donese dobar, novi zakon o kulturi“.

Gojković je izjavila da je u ovom, za društvo izazovnom periodu, kod nas izgleda pravilo da ako radiš, imaš i neprijatelje.

„Najbolje ništa ne dirati, kad je to žabokrečina u kojoj uvek ima onih koji se dobro snalazi. U svakom slučaju, spremna sam da zadirem u mnoge probleme, prodrmaću mnoge stvari“, poručila je Gojković u razgovoru za „Politiku“, dodavši da je zadovoljna što je za ovu godinu budžet za ministarstvo veći nego ranije:

„Bitno je bilo da taj iznos pređe čuvenih jedan odsto. Dakle, 1,1 odsto, a meni je još važnije na šta se troši taj novac, u tome je suština. Nadam se da ćemo i narednih godina imati uvećanje budžeta“, dodala je Gojković.

Kada je reč o Sajmu knjiga, ministarka naglašava da nije sigurna da će se održati u oktobru.

Podržala sam argumente izdavača da Sajam bude u oktobru umesto u septembru, ali nisam sigurna da će to biti moguće. Voljni smo da pomognemo izdavačima kada oni sami budu definisali šta i kad žele. Ministarstvo kulture preko konkursa pomaže svaku vrstu izdavaštva, imamo otkupe knjiga, kapitalnih izdanja, prevode. Imamo različite vrste konkursa, na kojima niko nikada do kraja nije bio zadovoljan. Pomirila sam se s tim. Menjamo i komisije koje odlučuju o dodeli sredstava ne bi li našli najbolji model“, kazala je Gojković.

Ministarka navodi da je njena namera da Srbija dobije novi Nacionalni savet za kulturu, izazvala brojne reakcije i kritike, ali je istakla „neka me i kritikuju, ali hajde prvo da dobijemo taj savet“ i napomenula da se Zakon o kulturnom nasleđu, kao i Zakon o audio-vizuelnoj delatnosti završavaju a da će uskoro početi da se radi i na Zakonu o pozorištu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare