Hoće li biti Sajma knjiga? Gojković podržala zahtev izdavača

Kultura 15. jul. 202113:09
Podeli:
Maja Gojković. Foto: Ministarstvo kulture i informisanja/Promo

Ministarka kulture Maja Gojković pozvala je čelnike Beogradskog sajma da prihvate predloge tri grupacije izdavača vezane za organizaciju Beogradskog sajma knjiga i razmotre svoju odluku da manifestacija bude održana od 11. do 19. septembra.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković uputila je pismo direktorki „Beogradskog sajma“ Danki Selić i podržala predloge Udruženja izdavača i knjižara Srbije, Udruženja profesionalnih izdavača Srbije, kao i grupacije samostalnih izdavača. Gojković je u pismu pozvala da „Beogradski sajam“ sagleda predlog izdavača i razmotri odluku da se ovaj Međunarodni beogradski sajam knjiga održi od 11. do 19. septembra, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Predstavnici dva udruženja i grupacije samostalnih izdavača zatražili su u zajedničkom saopštenju od organizatora Sajma knjiga, planiranog za septembar, da manifestacija bude odložena za oktobar 2022. godine, navodeći niz argumenata u prilog takvom zahtevu.

„Imajući u vidu argumente izdavača da produkcija knjiga do termina planiranog održavanja neće biti pripremljena u skladu sa godišnjim planom i da to može dovesti do situacije da ne bude dovoljno novih naslova, potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja je istakla da je potrebno ovu činjenicu uzeti u obzir. Gojković je ukazala na apele izdavača da bi održavanje Sajma u septembru moglo da prođe bez dovoljne posećenosti, a samim tim i bez ekonomskog opravdanja za izdavače, i navela da se te činjenice moraju ozbiljno razmotriti, posebno imajući u vidu da je prethodna godina usled pandemije Кovida – 19 posebno bila teška za sve koji rade u oblasti kulture. Iz svih ovih razloga, u čvrstom uverenju da je zajednički cilj da manifestacija po kojoj su i Beograd i Srbija prepoznatljivi, bude što uspešnija i za izdavače i za posetioce, Gojković je pozvala Beogradski sajam da prihvate iznete predloge izdavača“, saopšteno je iz Ministarstva.

Govoreći o zahtevu izdavača, predsednik Organizacionog odbora Sajma, dramski pisac Dušan Kovačević, rekao je za Nova.rs da Sajma knjiga, ako izdavači ne žele da učestvuju, onda neće ni biti.

Komentari

Vaš komentar