Maja Gojković. Foto: Ministarstvo kulture i informisanja/Promo

Ministarka kulture Maja Gojković pozvala je čelnike Beogradskog sajma da prihvate predloge tri grupacije izdavača vezane za organizaciju Beogradskog sajma knjiga i razmotre svoju odluku da manifestacija bude održana od 11. do 19. septembra.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković uputila je pismo direktorki „Beogradskog sajma“ Danki Selić i podržala predloge Udruženja izdavača i knjižara Srbije, Udruženja profesionalnih izdavača Srbije, kao i grupacije samostalnih izdavača. Gojković je u pismu pozvala da „Beogradski sajam“ sagleda predlog izdavača i razmotri odluku da se ovaj Međunarodni beogradski sajam knjiga održi od 11. do 19. septembra, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Predstavnici dva udruženja i grupacije samostalnih izdavača zatražili su u zajedničkom saopštenju od organizatora Sajma knjiga, planiranog za septembar, da manifestacija bude odložena za oktobar 2022. godine, navodeći niz argumenata u prilog takvom zahtevu.

„Imajući u vidu argumente izdavača da produkcija knjiga do termina planiranog održavanja neće biti pripremljena u skladu sa godišnjim planom i da to može dovesti do situacije da ne bude dovoljno novih naslova, potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja je istakla da je potrebno ovu činjenicu uzeti u obzir. Gojković je ukazala na apele izdavača da bi održavanje Sajma u septembru moglo da prođe bez dovoljne posećenosti, a samim tim i bez ekonomskog opravdanja za izdavače, i navela da se te činjenice moraju ozbiljno razmotriti, posebno imajući u vidu da je prethodna godina usled pandemije Кovida – 19 posebno bila teška za sve koji rade u oblasti kulture. Iz svih ovih razloga, u čvrstom uverenju da je zajednički cilj da manifestacija po kojoj su i Beograd i Srbija prepoznatljivi, bude što uspešnija i za izdavače i za posetioce, Gojković je pozvala Beogradski sajam da prihvate iznete predloge izdavača“, saopšteno je iz Ministarstva.

Govoreći o zahtevu izdavača, predsednik Organizacionog odbora Sajma, dramski pisac Dušan Kovačević, rekao je za Nova.rs da Sajma knjiga, ako izdavači ne žele da učestvuju, onda neće ni biti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar