Sajam knjiga. Foto:Nemanja Jovanović

Ukoliko epidemiološka situacija dozvoli, 65. Beogradski sajam knjiga biće održan od 24. do 31. oktobra, a konačna odluka o tome biće doneta najkasnije do 1. oktobra. Do tog roka Grad Beograd i Odbor sajma knjiga obavezali su se da će obavestiti izlagače da li će manifestacije biti, rezultat je novih zahteva predstavnika tri udruženja i jedne grupacije izdavača. To je za Nova.rs potvrdio Zoran Hamović, predsednik Udruženja profesionalnih izdavača Srbije.

„Prihvatanje Grada Beograda naše inicijative da Sajam knjiga bude održan u oktobru 2021. godine doživljavamo kao koristan početni nastavak konsultacija jer je to podrška tradicionalnom terminu Sajma knjiga i poštovanje tradicije beogradske mape kulturnih manifestacija“, navodi se u pismu predstavnika Udruženja izdavača i knjižara Srbije (UIKS), Udruženja profesionalnih izdavača Srbije (UPIS), Udruženja izdavača udžbenika, nastavnih sredstava i učila Srbije (UIUNSUS), kao i grupacije samostalnih izdavača koje su uputili pre nekoliko dana Odboru Beogradskog sajma, Sekretarijatu za kulturu, Vladi Republike Srbije i Ministarstvu kulture.

Šta su tražili izdavači

Iako je prvobitni predlog Grada bio da Sajam knjiga bude održan polovinom septembra, izdavači nisu bili spremni da prihvate taj predlog, tražeći otkazivanje manifestacije ili pomeranje na narednu godinu. Ako izdavači ne budu hteli, Sajma knjiga neće biti, reagovao je dramski pisac Dušan Kovačević, predsednik Organizacionog odbora Sajma, a zahteve izdavača je podržala i ministarka kulture Maja Gojković, da bi nakon toga na sastanku predstavnika Beogradskog sajma, čelnika UIKS-a Dejana Papića („Laguna“) i UPIS-a Zorana Hamovića („Clio“), zamenika gradonačelnika Gorana Vesića i gradskog sekretara za kulturu Ivana Karla izdavačima je ponuđen oktobarski termin.

Ključni problem, kako ističu predstavnici izdavača, jeste neizvesna pandemijska situacija, uz podsećanje da domaći i međunarodni zdravstveni autoriteti najavljuju novi talas pandemije na jesen, možda već u septembru, a najverovatnije u oktobru i novembru.

Zbog toga ocenjuju da bi „loše organizovan i loše posećen Sajam knjiga, praćen epidemiološkim neizvesnostima i potencijalnim kriznim situacijama, bio mnogo gori za budućnost Sajma knjiga od odlaganja“. I dok su izdavači spremni da se dodatno angažuju oko animacije da posetioci dođu u što većem broju „nisu u mogućnosti da preuzimaju na sebe nepotrebne zdravstvene, organizacione i finansijske rizike“.

Oni su zatražili da Grad Beograd pokrije troškove zakupa neuređenog sajamskog i reklamnog prostora (u iznosu od najmanje 50 odsto), da se cena ulaznica upola umanji u odnosu na postojeću cenu, potom jasnu garanciju nadležnih zdravstvenih vlasti za zdravstvenu bezbednost posetilaca i učesnika Sajma. Takođe, zatražili su da se konačna odluka o mogućnosti održavanja Sajma donese najkasnije do 1. oktobra, dodajući kako je prihvatljivo organizovanje manifestacije ukoliko broj posetilaca na „dnevnom nivou nije ograničen na manje od 10.000“.

Sajam knjiga, Foto:Nemanja Jovanović

U pismu u koje je Nova.rs imala uvid zatraženo je i da u Odbor sajma knjiga uđu tri predstavnika izdavača. To je obrazloženo time da predstavljaju čak četiri grupacije, sa više stotina članova čime bi „doprineli usaglašavanju i sprovođenju odluka bitnih za organizaciju i održavanje Sajma knjiga“.

Šta je prihvaćeno

Odbor Beogradskog sajma knjiga je u reakciji na zahteve izdavača odgovorio da je „prihvaćen njihov predlog da se 65. Međunarodni beogradski sajam knjiga održi u tradicionalnom terminu od 24. do 31. oktobra 2021. godine“.

Odbor Sajma je naveo da je Grad Beograd obezbedio subvenciju u iznosu od 13 miliona dinara koja okvirno pokriva 50 odsto troškova zakupa neizgrađenog prostora za sve učesnike, kao i da je „prihvaćen dodatni predlog da izdavači u Odboru Beogradskog sajma knjiga imaju tri predstavnika“.

„Prihvatanje našeg predloga da Grad Beograd delimično pokrije troškove zakupa neuređenog sajamskog prostora predstavlja uvažavanje okolnosti da poslovni model Sajma knjiga nije delotvoran u pandemijskim prilikama“, navodi se u pismu, uz konstataciju da to uvažavanje nije „u dovoljnoj meri“.

Odbor Sajma podseća da su nadležne zdravstvene vlasti „obavezne da obezbede zdravstvenu bezbednost posetilaca i učesnika Beogradskog sajma knjiga“ i naglašava da se „Grad Beograd i Sajam obavezuju da o mogućnosti održavanja Sajma knjiga pribave saglasnost nadležnih institucija i o tome obaveste izlagače do 1. oktobra ove godine“.

Šta nije prihvaćeno

Međutim, kada je u pitanju umanjenje cene ulaznica Odbor Beogradskog sajma ne može da izađe u susret jer „budžet Beogradskog sajma knjiga ne može da izdrži smanjenje cena ulaznica i reklamnog prostora“.