Zlata Bojovic Vladimir Pistalo Andras Urban Ivan Jevtic
Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC/FoNet/Milica Vučković/Jurica Galoic/PIXSELL/E-Stock/Masanori Yoshida

Reditelj Andraš Urban, pisac Vladimir Pištalo, glumac Nebojša Kundačina, istoričarka književnost Zlata Bojović i kompozitor Ivan Jevtić samo su neki od kandidata Ministarstva kulture za članstvo u Nacionalnom savetu za kulturu.

Ministarstvo kulture i informisanja uputilo je juče Narodnoj skupštini Republike Srbije svoj predlog članova za Nacionalni saveta za kulturu u skladu sa Zakonom o kulturi, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Kandidati koje je predložilo Ministarstvo kulture su: Zoran Vapa (Republički zavod za zaštitu spomenika kulture), Željko Marković (Državni arhiv Srbije), Goran Vasić (Narodni muzej Srbije) Vladimir Pištalo (Narodna biblioteka Srbije), Nebojša Kundačina (Narodno pozorište u Beogradu), Nevena Daković (Jugoslovenska kinoteka) Ivan Jevtić (SANU – Odeljenje umetnosti), Zlata Bojović (SANU – Odeljenje jezika i književnosti), Isidora Bjelaković (Matica srpska), Andraš Urban i Suzana Kujundžić Ostojić sa liste Nacionalnog saveta nacionalnih manjina.

Podsetimo, Narodna skupština Republike Srbije najpre je usvojila 6. maja Zakon o izmenama i dopunama Zakona o kulturi kojim je, između ostalog, na drugačiji način rešeno pitanje biranja članova Nacionalnog saveta za kulturu. Tim izmenama predviđeno je da predlagači članova Nacionalnog saveta za kulturu budu najznačajnije institucije u Srbiji.

A pre dva dana poslanici Skupštine Srbije usvojili su nove izmene Zakona o kulturi i Zakona o bibliotečko-informacionoj delatnosti. Poslednje izmene predviđaju da predlog ministra kulture za izbor Nacionalnog saveta za kulturu treba da obezbedi zastupljenost od najmanje 40 odsto predstavnika manje zastupljenog pola.

Propisano je, takođe, i da sastavi upravnih odbora ustanova kulture treba da obezbede zastupljenost od najmanje 40 odsto predstavnika manje zastupljenog pola, kao i nadzorni odbori.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare