Foto:Tanjug/Focus Features via AP/Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia/Capital Pictures / Film Stills / Profimedia/Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia/Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Na predstojećem 51. Festu, koji će biti održan od 24. februara do 5. marta, publika će moći da vidi laureate Gran prija, nagrade za režiju i žirija u Kanu, kao i dobitnika Zlatne palme i nagrade Volpi za najbolju glumicu u Veneciji, saopštili su organizatori festivala.

Premijerno će festovska publika biti u prilici da vidi devet ostvarenja uglednih autora, kao što su Kler Deni, Čan-vuk Park, Hirokazu Kore-ede, braća Darden, Ježi Skolimovski, Feliks van Groningen, Lora Poitras, Tod Fild i Human Sejediju, ističu organizatori festivala.

Najpre, tu je naslov koji je ovenčan Gran prijem Kanskog festivala – „Zvezde u podne“ francuske rediteljke Kler Deni. Snimljen po istoimenom romanu, film prati romansu između američke novinarke, koju igra Margaret Kvoli zatečene u Nikaragvi i misterioznog Engleza (tumači ga Džo Alvin).

Tu je i nagrađivan južnokorejski autor Čan-vuk Park, koji je dobio nagradu za najboljeg reditelja na 75. Kanu za film „Dvostruka prevara“. Ovo ostvarenje inspirisano serijalom švedskih krimi romana iz 60-ih  i 70-ih godina „Priča o zločinu“ donosi storiju o detektivu Martinu Beku. Park, predvodnik renesanse korejskog filma, koji festovskoj publici poznat po naslovu „Sluškinja“, zapitao se – šta bi bilo kada bi se Martin Bek zaljubio u osumnjičenu? 

Biće prikazan i film „Broker“, Hirokazu Kore-ede, koji je u Kanu ovenčan nagradom ekumenskog žirija i onom za najboljeg glumca (Kang-ho Song). Japanski reditelj, koji je 2018. osvojio Zlatnu palmu za „Kradljivce“, otkrio je da ova dva filma idu ruku pod ruku, jer ih povezuje zanimanje za društvene marginalce. Glumačku podelu čine zvezde korejske kinematografije: pored Kang-ho Songa (Parazit), igraju Duna Pe (Domaćin), Dong-von Gang (Voz za Busan 2: Zona zombija) i bivša megazvezda korejskog popa Đi-un Li.

Na programu 51. Festa su i dva filma koja su, ravnopravno, osvojila Nagradu žirija filmskog festivala u Kanu: „EO“ i „Osam planina“. Poljski kandidat za Oskara – „EO“ Ježija Skolimovskog inspirisan je „Baltazarom“ Robera Bresona iz 1966. godine, koji prati život jednog magarca, a u međunarodnoj ekipi glumaca je i francuska ikona Izabel Iper, dok je „Osam planina“ ekranizacija istoimenog romana u režiji belgijskih autora i životnih partnera, Feliksa van Groningena i Šarlote Vandermirš. Priča prati prijateljstvo dvojice dečaka kasnije odraslih ljudi kroz život. Glavne uloge igraju Luka Martineli i Alesandro Borgi. Ostvarenja Vana Groningena, koji se proslavio dramom „Prekinuti krug“, nominovanom i za Oskara, „Vrele noći Belgije“ i „Divni dečak“, bila su prethodnih godina na programu Festa. 

Biće tu i film rediteljskog dvojca iz Belgije, braće Žan-Pjera i Lika Darden, laureata specijalne nagrade povodom 75. godišnjice Kana, „Tori i Lokita“. U ovom filmu, u kojem igra prištinski glumac koji živi u Sarajevu Alban Ukaj, dvostruki osvajači Zlatne palme, bave se tužnom sudbinom brasta i sestre imigranata iz Afrike.

Na Fest stižu i nagrađeni filmovi iz Venecije. Lora Poitras, američka rediteljka filma „Sva lepota i krvoproliće“ je tek druga osoba nagrađena Zlatim lavom za dokumentarni film, posle Đanfranka Rozija (Sveti GRA). U ovom filmu paralelno prati život umetnice Nan Goldin i sunovrat porodice Sakler, farmaceutske dinastije naveliko odgovorne za veliki broj smrtnih slučajeva izazvanih zavisnošću od opioida. 

Tu je i film „Tar“ Toda Filda, za kojeg je u Veneciji priznanjem Volpi za najbolju glumicu nagrađena Kejt Blančet. U ovom ostvarenju reditelj prati lik dirigentkinje Lidije Tar umešane u #MeToo skandal, a Blančetova je najozbiljniji kandidat da dobije i Oskara za ovu, kako svi kažu, maestralnu rolu. 

Iranski film „Treći svetski rat“ doneo je Humanu Sejediju glavnu nagradu pratećeg programa festivala u Veneciji – Horizonti, a glavnom glumcu Mohsenu Tanabandehu priznanje za najbolju mušku ulogu u istoj selekciji. Sejedi ne samo da je film režirao, već je i koscenarista, a potpisuje i montažu.

Bonus video: Otvaranje 50. Festa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar