Veselin Simonović; Foto: Privatna arhiva

Brojne domaće i svetske ustanove kulture odlučile su da otvore svoje galerije, koncertne i bioskopske dvorane i pozorišne sale i besplatno ponude sadržaje za lakše podnošenje kućne izolacije.

FILMOVI

Prvi onlajn kućni bioskop Moj OFF, nastao nakon istoimenog filmskog festivala, radiće cele godine, uz redovno osvežavanje repertoara najznačajnijim autorskim ostvarenjima. Ponedeljkom i četvrtkom po jedan naslov moći će besplatno da se pogleda.

Materijali iz bogatog fonda Jugoslovenske kinoteke, poput filmova koji se bave istorijom, etnologijom i kulturom, ali i neki prvi domaći igrani filmovi, dostupni su na Jutjub kanalu.

Filmski centar Srbije pokrenuo je svoj Jujtub kanal na kojem možete pogledati neka kratkometražna ostvarenja domaće produkcije, a na istoj platformi nalazi se i kanal Filmskih novosti.

Najveći svetski festival dokumentarnog filma IDFA omogućio je besplatan pristup svojoj arhivi od preko 300 filmova snimljenih između 1988. i 2019. godine.

Selektori filmskih smotri u Berlinu, Veneciji, Talinu, Lokarnu, Kanu… okupili su se oko internet festivala kratkog filma Moja draga Karantina.

 

MUZEJI I ARHEOLOŠKA NALAZIŠTA

Domaći i svetski muzeji i galerije omogućili su virtuelne ture svojih stalnih postavki kao i druge sadržaje. Kod nas su to učinili Narodni muzejMuzej Jugoslavije, Muzej grada Beograda, Stari dvor, Muzej srpske pravoslavne crkve, Muzej vazduhoplovstva iz Beograda, Galerija Matice srpske i Muzej Vojvodine iz Novog Sada, Narodni muzej Pančevo, Muzej Toplice u Prokuplju, Muzej Mihajla Pupina iz Idvora,  Galerija Milene Pavlović Barili iz Požarevca, Narodni muzej iz Kragujevca.

Virtuelni vodič kroz Tesline izume dostupan je ovde.

Ako ste propurstili izložbu posvećenu Ivanu Meštroviću iz zbirke Narodnog muzeja Beograd, možete je obići ovde

Muzej savremene umetnosti u Beogradu, nudi brojne sadržaje na svom Jutjub kanalu kako iz svoje tako i iz zbirke Salona MSUB.

Istorijski muzej Srbije na svom sajtu nudi besplatne kataloge izložbi, monografije, knjige…

Virtuelna šetnja kroz Muzej nauke i tehnike u Beogradu dostupna je ovde.

Preko sajta, Galerije Novembar, kretanjem kroz postavku izložbe „Desiring Machines“ i klikom na istaknuta polja, možete da  dobijete više informacija o radovima i umetnicima.

Više o virtuelnoj šetnji kroz Prirodnjački centar Srbije saznajte ovde, a o nepokretnoj kulturnoj građi na prostoru Srbije možete se informisati ovde.

Šetnja kroz Arheološki park Viminacijum dostupna je na ovom linku.

3D virtuelne ture kroz tvrđave Srbije, Golubačku, Pirotsku, Petrovaradinsku, Bačku i Smederevsku, dostupne su na ovom linku.

Sa kolekcijom Muzeja pozorišne umetnosti možete se upoznati ovde, dok kroz Dom Jevrema Grujića možete prošetati preko ovog linka.

Centar za kulturu Grocke nudi virtuelni obilazak Rančićeve kuće i kasno-rimske grobnice u Brestoviku, Zavičajni muzej u Knjaževcu izložbu ratnog dnevnika Stojana J. Jevtića, Narodni muzej u Zaječaru virtuelnu turu kroz svoje postavke.

Gugl je sklopio saradnju sa preko 2500 muzeja i galerija širom sveta, koje možete obići preko interneta, uključujući i one najposećenije iz Berlina, Firence ili Amsterdama. Više informacija možete pročitati ovde, a za detalje o petočasovnoj turi ruskim Ermitažom kliknite ovde.

NASA, američka Nacionalna vazduhoplovna i svemirska administracija, na ovom linku nudi svoju kolekciju slika, zvukova i video-zapisa iz svemira.

POZORIŠTA

Narodno pozorište u Beogradu svakoga dana „strimuje“ preko svog sajta najpopularnije operske, baletske i dramske predstave.

Atelje 212 na svom Fejsbuk profilu emituje predstave utorkom, četvrtkom i subotom od 20h.

Predstave Beogradskog dramskog pozorišta od šezdesetih naovamo možete pratiti na Jutjub kanalu.

Repertoar Pozorišta na Terazijama pratite na njihovom Fejsbuk profilu.

Jugoslovensko dramsko pozorište nekoliko puta nedeljno emituje onlajn premijere svojih ranijih predstava na zvaničnom sajtu.

Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada pušta na zvaničnom sajtu i društvenim mrežama predstave iz svoje arhive.

Kruševačko pozorište postavilo je nekoliko svojih predstava na poseban Jutjub kanal.

Pozorište „Bora Stanković“ iz Vranja emitovaće predstave iz svoje arhive na Jutjub kanalu  utorkom i petkom od 20h.

Svakog petka Hartefakt će na Jutjubu emitovati seriju pozorišnih produkcija koje su obeležile regionalnu kulturnu scenu pod nazivom Hartrospektiva.

Na Jutjub kanalu Hrvatskog narodnog kazališta možete pronaći razne zanimljive predstave, balete i priče iz Filozofksog teatra.

Dečja pozorišta „iz Beograda, ali i iz regiona (Podgorice, Zagreba i Ljubljane) igraće predstave na internetu.
„Vuk“ i „Pinokio“ subotom u 12h, a Malo pozorište „Duško Radović“ sredom i subotom u 19h emituje audio bajku a nedeljom od 12h pušta predstavu.

Pozorište lutaka iz Niša na svom Jutjub kanalu emituje predstave četvrtkom u 18h i nedeljom u 11:30h.

Dečje pozorište Subotica svakoga dana u 11h emituje na svom Jutjub kanalu po jednu predstavu, naizmenično na srpskom i na mađarskom jeziku.

OPERA I BALET

Metropoliten opera iz Njujorka obradovaće svoju publiku snimcima predstava koje je prethodnih godina prenosila uživo u HD kvalitetu, od 19:30h po lokalnom (1:30h po našem) vremenu. Možete ih pratiti na ovom linku.

Ljubitelji Bečke opere mogu ovde da prate aktuelan onlajn program. Novi sadržaj, koji izlazi svakoga dana u 19h, biće dostupan naredna 72 sata za gledanje.

Teatar Feniče iz Venecije na svom Jutjub kanalu nudi nekoliko koncerata i opera besplatno.

Boljšoj teatar takođe je otvorio svoju virtuelnu scenu za sve ljubitelje vanvremenih klasika poput „Labudovog jezera“, „Uspavane lepotice“ ili „Krcka Oraščića“, u izvođenju vrhunskih ruskih baletskih umetnika. Na programu su i opere.

Kraljevska operska kuća (Royal Opera House) iz Londona jednom nedeljno na svom Jutjub kanalu dodaje po jedan novi komad.

Bavarska državna opera iz Minhena takođe nudi besplatan onlajn repertoar na svom sajtu.

Detaljan spisak svih operskih kuća i filharmonija sa onlajn programom možete pronaći ovde.

 

MUZIKA

Beogradska filharmonija objavila je nedeljni raspored onlajn aktivnosti, a odlučila je da pokloni muzičke programe za najmlađe. Na ovom linku možete da preslušate najzanimljivije koncerte i predavanja koji su održani u Kolarčevoj zadužbini.

Svoj Jujtjub kanal otvorio je i Vojvođanski simfonijski orkestar iz Novog Sada.

Berlinska filharmonija otvorila je svoju virtuelnu dvoranu pa ćete moći da uživate u preko 600 koncerata snimljenih tokom poslednjih deset godina, uz bonus video snimke iza kulisa. Prijava je besplatna do 31. marta uz kod BERLINPHIL.

Rojal Albert Hol 
u okviru programa Rojal Albert Houm (Royal Albert Home) emituje koncerte klasične i zabavne muzike. Raspored možete videti ovde.

Londonski simfonijski orkestar na svom sajtu nudi besplatno neke od ranijih koncerata.

Klasičnu muziku iz celog sveta možete slušati na jednom mestu, preko ovog linka.

Nišvil džez festival objavio je da će tokom trajanja vanrednog stanja emitovati sve koncerte iz prethodnih godina.

EXIT festival pripremio je specijalni onlajn muzički program koji možete pratiti na Fejsbuk stranici a svake večeri od 20:20 na svojoj EXIT TV platformi .

Na platformi Songkik možete naći stotine živih nastupa, od Britanske filharmonije, preko Metalike ili Ališe Kiz, recimo do setova vodećih svetskih didžejeva.

Mnoge druge koncerte u svetu možete pratiti uživo na raznim plaformama. Aktuelni spisak pogledajte ovde.

Listu raznih podkasta u Srbiji, raspoređenu po kategorijama (društvo, nauka, pop kultura, sport, tehnologija, umetnost), možete pronaći ovde.

BIBLIOTEKE

Srpska dečja digitalna biblioteka nudi 127 odabranih knjiga za decu uzrasta od tri do 13 godina, među kojima su dela Desanke Maksimović, Milovana Danojlića, Dositeja Obradovića, Branka Ćopića, Dušana Radovića, Ljubivoja Ršumovića, Jovana Jovanovića Zmaja, Grozdane Olujić, Vladimira Andrića, Tatjane Rodić, Dragana Lukića, Miroslava Antića, Simeona Marinkovića, Vesne Aleksić, pa čak i “Priče o detinjstvu” Nikole Tesle.

Na Instagram profilu Uz priču je lakše naši glumci, muzičari i ostali umetnici čitaju i pričaju omiljene priče za decu, bajke, viceve i slično.

Na sajtu Narodne biblioteke Srbije čitaocima su na raspolaganju “Srpska književnost u 100 knjiga” od 12. do 20. veka sa digitalnim kopijama dela Stevana Raičkovića, Vaska Pope, Antonija Isakovića, Meše Selimovića, Dobrice Ćosića, Mihaila Lalića, Branka Ćopića, Skendera Kulenovića, Momčila Nastasijevića, Rastka Petrovića, Miloša Crnjanskog, Ive Andrića, Stevana Jakovljevića, Veljka Petrovića, Vladislava Petkovića Disa, Milana Rakića, Jovana Dučića, Branislava Nušića, Petra Kočića, Radoja Domanovića, Stevana Sremca.raspolaganju i knjige Borisava Stankovića, zatim 25 knjiga sabranih dela Branislava Nušića, izdatih između 1931. i 1936. godine (neke od njih su dostupne i u audio formatu), kao i 10 tomova celokupnih dela Desanke Maksimović.

Na internet adresi Biblioteke grada Beograda mogu se pronaći 633 naslova monografija, periodike i starih geografskih karata koji se čuvaju u Posebnim fondovima.

Biblioteka “Milutin Bojić” u Beogradu nudi digitalnu kolekciju pesnika Milutina Bojića koja obuhvata njegove rukopise, pisma, objavljene knjige, knjige iz lične biblioteke, novinske članke.

Biblioteka Matice srpske namenjena je čitaocima zainteresovanim za starije i retke knjige, te se tako mogu pronaći ćirilični rukopisi iz vremena od 13. do 19. veka, srpske knjige od 15. do 17. veka, među kojima je najstarija “Oktoih prvoglasnik” Đurđa Crnojevića (Cetinje, 1494), prva srpska i južnoslovenska inkunabula, a najmlađa “Psaltir s posledovanjem” Bartolomea Đinamija (Venecija, 1638).

Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ otvorila je pretraživu digitalnu bazu na ovoj stranici.

Matična biblioteka “Svetozar Marković” u Zaječaru je otvorila svoja onlajn izdanja za besplatno čitanje, a čitaocima su na raspolaganju dela Tolstoja, Dostojevskog, Čarlsa Bukovskog, Orhana Pamuka, Paula Koelja, Bernarda Šoa, Čarlsa Dikensa, Erlenda Lua, Džordža Orvela, Herte Miler, Šekspira…

Narodna biblioteka “Vuk Karadžić” u Kragujevcu nudi listanje spisa iz 18, 19. i 20. veka uglavnom vezanih za istoriju Kragujevca.

Biblioteka “Dr Dušan Radić” u Vrnjačkoj Banji na svom sajtu ima bibliofonoteku sa video-zapisima Taška Načića, Mire Alečković, Dorbice Erića…

Muzej knjige i putovanja otvorio je svoj digitalni arhiv za javnost.

Antologiju srpske književnosti pri Gradskoj biblioteci „Karlo Bjelički“ iz Sombora možete pogledati ovde.

Besplatnu digitalnu arhivu prvih izdanja nekih stripova možete pogledati ovde.

Na ovom linku možete preuzeti besplatan primerak časopisa Original koji su pokrenuli Novak i Jelena Đoković.

TRIBINE

Kulturni centar Beograd objavio je na svom sajtu bogat onlajn program.

Svakog radnog dana od 18h i 20h na IGTV kanalu Doma kulture Studentski grad možete pratiti razne programe redakcija ove ustanove

Onlajn događaje Božidarca možete pratiti ovde.

KC Grad svakog vikenda od 21h na svojoj Fejsbuk stranici emituje program koji se sastoji od muzičkih nastupa, intervjua, razgovora i preporuka u vidu kratkih formi predstavljanja stvaralaštva muzičara, književnika, filmskih autora i drugih umetnika i njihove svakodnevice u ovom nesvakidašnjem vremenu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram