Iz Galerije Ufici Foto: EPA-EFE/MAURIZIO DEGL INNOCENTI

Prinuđeni ste da sedite kod kuće zbog epidemije koronavirusa? Sem u bindžovanju serija ili nasumičnom surfovanju internetom, ima i drugih načina da provedete vreme: u kulturnom uzdizanju i obrazovanju. Obiđite svetske muzeje iz svoje fotelje.

Odsek za kulturu i umetnost pri Guglu udružio se sa više od 500 muzeja i galerija širom sveta ne bi li u svačiji dom doneo virtuelne ture i onlajn izložbe nekih od najpoznatijih institucija kulture. Izdvojili smo nekoliko najznačajnijih, kliknite na naziv muzeja ili galerije i uživajte u kulturnom blagu:

Galerija Ufici (Firenca)

Galerija čuva zbirku jedne od najpoznatijih italijanskih porodica, Medičijevih. Građevinu je dizajnirao Đorđo Vazari 1560. specijalno za Kozima de Medičija, ali sada svako može da šeta njenim holovima. Inače, galerija je nedavno objavila da je, nakon uvođenja vanrednog stanja u Italji, njenu novu Fejsbuk stranicu zapratilo preko 19.000 ljudi u dva dana kao i da je tri videa koje je postavila imalo preko 300.000 pregleda.

Jedan od videa je i snimak dobrodošlice direktora muzeja Ajka Šmita, dok drugi prikazuje galeriju sa delima Mikelanđela i Rafela.

Britanski muzej (London)

Britanski muzej Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

 

Muzej u srcu Londona omogućava virtuelnim posetiocima da obiđu Veliku dvoranu i otkriju drevni Kamen iz Rozete i mumije iz Egipta, kao i hiljade drugih eksponata.

Nacionalna galerija umetnosti (Vašington)

Ovaj poznati američki muzej preko Gugla nudi dve onlajn izložbe. Prva je izložba američke mode od 1740. do 1895, gde se nalaze brojni odevni predmeti iz doba kolonijalizma i revolucije. Druga izložba je kolekcija radova Johanesa Vermera, holandskog slikara baroka.

Muzej Gugenhajm  (Njujork)

Iz postavke Gugenhajmovog muzeja Foto: EPA-EFE/Luis Tejido

Guglova usluga Strit vju (Street view) omogućava turu po čuvenom spiralnom stepeništu. Odatle možete da razgledate radove umetnika impresionizma, postimpresionizma, moderne i savremene umetnosti.

Muzej Orsej (Pariz)

Krenite u virtuelnu šetnju ovom popularnom galerijom koja čuva desetine značajnih radova francuskih umetnika koji su stvarali između 1848. i 1914. poput Monea, Sezana, Gogena i ostalih.

Narodni muzej moderne i savremene umetnosti (Seul)

U jedan od najpopularnijih muzeja u Koreji može da se uđe bilo gde da se nalazite u svetu. Guglova virtuelna tura vodi vas kroz svih šest spratova sa radovima savremene umetnosti iz Koreje i celog sveta.

Muzej Pergamon (Berlin)

Kao jedan od najvećih muzeja u Nemačkoj, Pergamon ima mnogo toga da ponudi, čak iako fizički niste u mogućnosti da budete na licu mesta. Ovaj istorijski muzej čuva brojne antičke umetnine uključujući Ištarinu kapiju iz Vavilona i, kako mu samo ime kaže, Pergamonski oltar.

Rajksmuzeum (Amsterdam)

Rajskmuzeum u Amsterdamu Foto: EPA-EFE/REMKO DE WAAL

Istražite remek-dela holandskog zlatnog doba, uključujući radove Vermera i Rembranta. Gugl vam nudi turu Strit vju ovog značajnog muzeja, pa ćete imati utisak kao da stvarno šetate po njegovim prostorijama.

Muzej Džej Pola Getija (Los Anđeles)

Ovde možete pronaći evropska umetnička dela nastala još u 8. veku, ali i ogromnu zbirku slika, crteža, skulptura, rukopisa i fotografija.

Van Gogov muzej (Amsterdam)

Van Gogov muzej u Amsterdamu Foto: EPA-EFE/KOEN VAN WEEL

Svako ko je obožavatelj ovog tragičnog, genijalnog slikara može da pogleda njegove radove izbliza tokom virtuelne posete muzeju. Ovde se nalazi najveća kolekcija radova Vinsenta van Goga sa preko 200 slika, 500 crteža i više od 750 ličnih pisama.

Umetnički muzej (Sao Paolo)

Prvi moderni muzej u Brazilu izložio je svoja dela u providnim ramovima od akrilnog stakla pa deluju kao da lebde u vazduhu. Zahvaljujući virtuelnoj turi i sami možete da iskusite ovu čudesnu postavku.

Luvr (Pariz)

Iz Luvra Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Najposećeniji muzej na svetu koji čuva najpoznatiju sliku na svetu (Mona Lizu) nije deo Guglove kolekcije, ali na svojoj zvaničnoj stranici nudi virtuelnu turu.

Nacionalni muzej antropologije (Meksiko Siti)

Izgrađen 1964. u glavnom gradu Meksika, ovaj muzej je posvećen arheologiji i istoriji predkolonijalnog perioda zemlje. U 23 galerije nalaze se brojni umetnički predmeti, uključujući i neke iz doba majanske civilizacije.

Na Guglovoj stranici posvećenoj muzejima ima još na stotine institucija koje možete posetiti.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram