Pinokio, lutkarsko pozoriste Foto: Petr Bonek / Alamy / Alamy / Profimedia

U vanrednom stanju, kada su sve institucije kulture zatvorene zbog koronavirusa, Pozorište lutaka "Pinokio" odlučilo je da mališanima omogući da predstave gledaju putem društvenih mreža. Predstave će se igrati bez prisustva publike u redovnom terminu, svake subote od 12 sati, i prenosiće se uživo preko "Jutjuba", "Fejsbuka" i "Instagrama".

Najmlađi će, kako navodi „Beoinfo“, imati priliku da uživaju iz svojih domova u najgledanijim predstavama ovog pozorišta kao što su „Tri praseta”, „Pepeljuga” i „Lepotica i zver”.

Teatar „Vuk” će takođe organizovati izvođenje i čitanje srpskih narodnih bajki uživo na internetu.

– Želimo da svim našim mališanima ulepšamo ove dane koje moraju da provode kod svojih kuća i da ih na ovaj način ne ostavimo bez kulturnih i edukativnih sadržaja koji su neodvojivi deo njihovog odrastanja i obrazovanja. U narednim danima uputićemo poziv i ostalim pozorištima koja imaju tehničke mogućnosti da se priključe ovoj akciji – izjavila je Gordana Goncić, podsekretarka za kulturu Grada Beograda i dodala da će prvu predstavu najmlađi gledaoci moći da prate 21. marta.

Pozorišta u regionu takođe su rešila da svoju najmlađu publiku ne liše programa uprkos vanrednoj situaciji te će tako u terminima predvidjenim za igranje predstava pozorišta za decu u Kulturno-informativnom centru Podgorica „Budo Tomović”, Gradsko pozorište Podgorica na svom „Jutjub“ kanalu emitovati neke od najznačjanijih naslova za decu i mlade sa postojećeg repertoara.

Cilj im je, kako su naveli na svom sajtu, da najmladja publika u danima kada zdrastvene okolnosti nalažu imperativni oprez, ne bude uskraćena za osnove civilizacijskog i kulturnog odrastanja, što je i zadatak pozorišta za decu.

Tokom trajanja zabrane javnih okupljanja emitovaće dva puta nedeljno predstave sa lutkarske i dramske scene za decu, što su započeli 14. marta sa predstavom ,,Pinokio“ po tekstu Jelene Mijović i u režiji Snežane Trišić.

Centar za kulturu Trešnjevka u Zagrebu takođe se „preselio“ na internet i mališanima će omogućiti da gledaju radionice za izradu lutaka.

Lutkarsko pozorište u Ljubljani će svoje najuspešnije predstave prikazivati na internetu, a među prvima je „Vihor u glavi“ u režiji Primoža Ekarta.