Beogradska filharmonija poklanja muziku na internetu

Kultura 18. mar. 202013:48 > 14:01
Podeli:
Foto:Promo/Beogradska filharmonija

"Ostani kod kuće - slušaj muziku!", poručili su iz Beogradske filharmonije, najavljujući da će umesto koncerata za učenike, planiranih za drugu polovinu marta, svoj deci i njihovim roditeljima pokloniti muzičke programe na svom sajtu.

Nastupi orkestra obustavljeni su zbog zabrane okupljanja nakon širenja koronavirusa, ali deca neće ostati uskraćena za muziku jer su edukativno-zabavne kompozicije dostupne za istraživanje od kuće.

„Svi jedva čekamo da se vidimo ponovo, ali sada je najvažnije biti odgovoran prema sebi i drugima. Filharmonija će u narednom periodu na ovaj način poklanjati svoje sadržaje i poručujemo svojoj dragoj publici – ostani kod kuće i slušaj muziku!“, kaže direktor Ivan Tasovac.

Ivan Tasovac
Foto:Zoran Lončarević

Na sajtu Filharmonije mogu se pronaći linkovi na kojima se nalaze muzička audio bajka „Veštica i meastro“, kao i kompozicije u izdanju i izvođenju Beogradske filharmonije za „Moj prvi CD klasične muzike“ – „Karneval životinja“ i „Peća i vuk“.

Autor priče „Veštica i maestro“ je dirigent Hauard Grifits, dugogodišnji saradnik i čest gost Beogradske filharmonije, a muziku je komponovao Fabijan Kuncli. Filharmoničarke Slavica Perić i Tamara Marinković Tomić su naratorke u ovoj muzičkoj bajci i decu najpre upoznaju sa čudnim stanovnicima jednog sela – porodicom Gudačkić, Drvenjaković, Limenjaković i Udaraljkić, a potom sa malom vešticom i njenom velikom tajnom koju će otkriti dobri maestro, objašnjavaju u Filharmoniji.

Ovu kompoziciju orkestar je izvodio tokom prologodišnjih druženja sa decom kada su na poklon dobijala i knjigu sa ilustrovanom bajkom i QR kodom preko koga se mogla čuti ova priča, sada dostupna svima, podsećaju u ovoj ustanovi.

„Moj prvi CD klasične muzike“ je Beogradska filharmonija objavila 2017. godine. Naratori u čuvenoj kompoziciji „Peća i vuk“ Sergeja Prokofjeva su poznati radio voditelji Gorica Nešović i Dragan Ilić, a zajedno sa orkestrom u izvođenju „Karnevala životinja“ Kamija Sen-Sansa učestvuje klavirski LP Duo.

Sličan gest napravile su već i vodeće svetske kuće klasične muzike poput Berlinske filharmonije, Seulske filharmonije, njujorškog Društva za kamernu muziku Linkolnovog centra, Bajernske gradske opere iz Minhena ili Gerila opere iz Bostona, odlučujući da predstojeće koncerte prenose onlajn.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram