Foto:EPA-EFE/Angel Medina G.

Platforma "Songkik", u redovnim okolnostima namenjena najavama koncerata popularne muzike širom sveta, od početka izolacije zbog pandemije koronavirusa gotovo svakodnevno emituje žive nastupe muzičkih zvezda, ali i manje poznatih muzičara.

„Šou mora da se nastavi, zar ne? I dalje smo, kao i uvek do sada, posvećeni tome da pomognemo ljubiteljima muzike da vide svoje omiljene izvođače uživo. U tom smislu, tu su živi prenosi koncerata. Pogledajte najbolje nastipe iz celog sveta i pokažite ljubav, solidarnost i podršku svojim omiljenim izvođačima”, saopšteno je sa platforme “Songkik” (Songkick).

Na platformi se mogu naći stotine živih nastupa, od Britanske filharmonije, preko Metalike ili Ališe Kiz, recimo, čiji koncert je predviđen za danas, do setova vodećih svetskih didžejeva.

S obzirom na to da su zbog otkazivanja koncerata i turneja brojni muzičari, posebno manji i nezavisni bendovi, pogođeni i finansijski, sa ove platforme pozvali su fanove da im pomognu plaćanjem njihovih pesama za preuzimanje onlajn ili pratećih artefakata poput majica, plakata, bedževa…

Kao drugu mogućnost da se pomogne izvođačima, ljubiteljima muzike poručeno je da razmisle pre nego što zatraže vraćanje novca od ulaznica za otkazane koncerte, a ako su koncertne sale pretvorene u mesta za pružanje pomoći (poput čuvenog londonskog Raundhausa), da potraže mogućnost da taj novac prenamene za pomoć ugroženim sugrađanima.