Foto: Udruženje Adligat/Promo

Udruženje "Adligat", pri kojem rade Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti otvorilo je svoj fond za digitalno čitanje preko interneta.

U saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković“ kolekcija „Adligata“ dostupna je na sajtu претражива.срб. U zbirci se nalaze izuzetno retki materijali, do sada malo poznati ili potpuno nepoznati javnosti, poput ratne štampe, starih pravnih knjiga, kalendara i materijali o Beogradu, navode iz „Adligata“.

Digitalizovani materijali će biti besplatno dostupni javnosti za korišćenje u nekomercijalne svrhe – za čitanje, naučna i stručna istraživanja i slično, poručio je Viktor Lazić, predsednik Udruženja „Adligat“.

– Zbirke „Adligata“ su od prvorazrednog značaja za srpsku i svetsku istoriju. Drago nam je da se „Adligat“ pridružio digitalnom repozitorijumu koji održava Univerzitetska biblioteka a u kojem se nalazi najveća pretraživa digitalna biblioteka na srpskom jeziku sa više od 600.000 stranica kulturnog nasleđa Republike Srbije iz najvažnijih ustanova kulture. Od danas se među odabranim materijalima ovih ustanova nalaze i unikatni materijali Biblioteke Lazić iz Arhiva Vojvoda Mišić koji će u narednim danima biti dopunjavani – izjavio je doc. dr Adam Sofronijević, zamenik upravnika Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ i jedan od najvećih eksperata jugoistočne Evrope za digitalizaciju, inače vođa ovog projekta.

Udruženje Adligat baštini više od dva miliona knjiga i predmeta organizovanih u Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti. Odeljenje za digitalizaciju Udruženja Adligat otvoreno je prošle godine uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram