Konferencija o uticaju veštačke inteligencije na fotografiju i medije zatvara, u nedelju, 10. decembra od 17 časova, 11. izdanje Festivala fotografije Vizualizator, u Ustanovi kulture Stari grad (UK Parobrod), saopštili su organizatori.

Stručnjaci u oblasti medijske komunikacije, novinarstva, fotografije i obrazovanja razgovaraće o načinima na koji se upotreba veštačke inteligencije odražava na ove sektore, ali i društvo u celini.

Predstavnici medijskih kuća i udruženja novinara ukazaće na opasnosti od korišćenja lažnih slika u medijskom prostoru. Koja je uloga fotografije u očuvanju pouzdanosti medija? Koje su odgovornosti novinara i fotografa u medijima pri korišćenju veštačke inteligencije? Ovo su neka od pitanja koja će biti podstaknuta kroz debatu.

Foto: Promo

Može li se slika generisana veštačkom inteligencijom zvati fotografijom i ako ne, koja bi bila adekvatna terminologija za ovu vrstu sadržaja? Etički problemi i pitanje autorskih prava koja proizilaze iz ove prakse važna su tema razmatranja za profesionalne fotografe, o čemu će biti reči tokom konferencije.

U debatu su uključeni fakultetski profesori i stručnjaci u oblasti obrazovanja, kako bi se podstakao razgovor o implikacijama koje upotreba veštačke inteligencije može imati u školama i na fakultetima.

Konferencija je nastavak debate kojom je otvoren ovogodišnji Vizualizator. Izložbama Jonasa Bendiksena i Borisa Eldagsena, dvojicom istaknutih svetskih fotografa koji su podstakli brojne kontroverze, ukazano je na aktuelne probleme u medijskoj i umetničkoj fotografiji izazvane upotrebom veštačke inteligencije.

Učesnici su Eleonora Vlahović, psiholog i savetnik u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Izabela Branković, izvršna direktorka Asocijacije medija, Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a, Gordana Novaković, Generalna sekretarka Saveta za štampu, prof. dr Dragan Vukmirović, profesor na Fakultetu organizacionih nauka, prof. dr Aleksandra Krstić, vanredna profesorka na Odeljenju za novinarstvo i komunikologiju Fakulteta političkih nauka, Goran Sivački, predstavnik za fotografiju UNS-a i Zvezdan Mančić, predsednik Centra za razvoj fotografije.

Otvaranje izložbe Press Photo Srbija i dodela nagrada održaće se nakon konferencije, u istom prostoru, sa početkom u 19 časova. Podsećamo, žiri nacionalnog konkursa za najbolje fotografije u medijima za glavnu nagradu odabrao je reportažu “Najtužniji maj u Srbiji”, fotografa Vladimira Živojinovića. Izložbom će biti predstavljeno 150 radova koji su ostvavili poseban trag na foto-novinarstvo u poslednjih godinu dana.

Bonus video: Kako se gleda izložba fotografija Dragana Dangubića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar