Foto: Promo, Shutterstock

Samo dva prvenca - "Emigrantkinja" i "Zubi na grbači" dobila su novac na konkursu Filmskog centra Srbije za sufinansiranje proizvodnje dugometražnih debitantskih igranih filmova, dok je odbijeno čak 27 projekata.

Upravni odbor Filmskog centra Srbije usvojio je, na sednici 30. jula, predlog svoje Konkursne komisije, koju su činili Marko Đorđević, Dušan Zorić, Jelena Mihajlović, Nikolina Vučetić Zečević i Kosta Peševski, i dodelio po 30 miliona dinara „Emigrantkinji“ rediteljke i scenaristkinje Maje Todorović (produkcija Mir medija grup) i „Zubima na grbači“ reditelja Damira Romanova i scenaristkinje Marijane Vićenić (produkcija „Samo sekund“).

Maja Todorović Foto: Promo/FFHN-MFF

U ostvarenju „Emigrantkinja“ profesorka francuskog jezika u Beogradu odlučuje da se ponaša kao emigrantkinja u sopstvenoj zemlji, a komisija smatra da predložak nudi „iskren i nepretenciozan debitantski film o emocionalnim nomadima“.

Kad je posredi drugi film koji je dobio sredstva – vampirska komedija „Zubi na grbači“, ona vodi na „uzbudljivo putovanje iz prošlosti u sadašnjost, stvarajući predložak za originalno i autentično umetničko delo“, obrazložila je komisija.

Ko nije dobio sredstva?

Među 27 projekata koji su odbijeni jeste i onaj o poslednjem danu u životu novinarke Dade Vujasinović – „Dada: Prkosni svedok“ rediteljke Elizabete Betinski, jer scenario Vuka Boškovića „više spada u formu televizijske drame nego igranog filma i nema pravi zaplet“, navodi se u obrazloženju komisije, koje je dostupno na sajtu FCS.

Dada Vujasinović Foto: Privatna arhiva

Nema novca ni za Nataliju Avramović („Mom najvećem pomračenju“), „Velike žene“ Milice Tomović, „Nebo nema boje“ rediteljke Katarine Krstić, „Uprkos gravitaciji“ Ružice Anje Tadić. Odbijena je i „Nagrada“ reditelja i scenariste Andreja Šepetkovskog, kome kao kritici aktuelnog stanja na pozorišnoj sceni u Srbiji nedostaje „čvrsta uzročno posledična veza između događaja”, a komedija „Azil kaput“, po scenariju Ognjena Sviličića i Zorana Solomuna, i režiji Dušana Solomuna, o azilantu koji pokušava da uđe u Berlin pretvarajući se da je homoseksualac, više podseća „na vic ili anegdotu nego na zaplet dugometražnog igranog filma“. Sredstva nije dobio ni projekat scenarista Danila Bećkovića i Dušana Bulića i reditelja Vladimira Petrovića „Nova godina na starom mestu“, jer je kao ortačka i novogodišnja komedija „lišena pravog zapleta“.

Goluboviću i Dragojeviću novac

Na konkursu za sufinansiranje razvoja projekata domaćih dugometražnih filmova po 1.500.000 dinara dobili su kuća „Baš čelik“ za igrani film Srdana Golubovića „Art is Easy – Marina i Ulaj“, Delirium za ostvarenje Srđana Dragojevića „Major i Helena“, Adrenalin za „Dvoboj“ Uroša Tomića, Digitalcraft za „Nečiju ćerku“ Staše Bajac, i Sense za „Jezu“ Siniše Cvetića.

Siniša Cvetić Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Mini film Dragana Jovićevića dobio je 900.000 dinara za dokumentarac „Dodir“, a stotinu hiljada manje komisija u sastavu Zorana Popović, Milina Trišić, Srđa Vučo, Nemanja Vojinović i Miroslav Terzić, opredelila je za dokumentarce Mladena Matičevića i Gordana Matića „Pod sjajem zvezda“ i „Poslednja kraljica“. Odbijeni su, na istom konkursu, drugi projekti Dragojevića i Matića, kao i oni iza kojih su stali Melina Koljević, Petar Ristovski, Milutin Petrović, Milorad Milinković, Matija Gluščević…

Kome idu pare za unapređenje scenarija

Na konkursu za unapređenje scenarija novac je od komisije, u kojoj su bili Vladimir Tabašević, Jasmina Ninkov, Milan Todorović, Melina Pota Koljević i Gordana Goncić, dobilo njih 20 i to 360.000 dinara.

Gordan Matić Foto: Maja Medić

Među njima su: Pavle Zelić („Družina Dardaneli“), Đorđe Bajić („Žuta kabanica“), Gordan Matić („Legenda o uzaludnoj smrti“), Maja Todorović („Zaroni“), Jana Milivojević („Peščara“)…

Đorđe Bajić Foto: Slobodan Jotić

Odbijeno je čak 95 projekata, među njima ona Nenada Pavlovića, Ive Brdar, Filipa Grujića, Gordana Matića, Danila Bećkovića, Mladena Đorđevića…

Bonus video: Rock el Clasico

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar