Filip Grujić Foto:N1

Pisac i dramaturg Filip Grujić odlučio je da izvede "društveni i tehnički ogled" i snimi dokumentarni film kako automobilom "Jugo" prelazi 10.000 kilometara od Njujorka do Los Anđelesa.

Deceniju posle uvoza „Juga“ (Yugo), nekadašnje „dike“ bivše Jugoslavije, u Ameriku rođen je pisac i dramaturg Filip Grujić.

I baš zato, kako je izjavio za N1, želeo je da pruži mogućnost da taj automobili doživi „neki drugi život u Americi“, krenuvši na putešestvije dugo 10.000 kilometara.

– Trenutno smo u Ohaju, 13. ili 14. dan puta. „Yugo“ se drži i dalje, Trucka, ima svoje probleme, čudno rade svetla, ali sve u svemu koračamo, ne bih rekao da se vozimo – ocenio je Grujić, a pisac i dramaturg je dodao i da mu ljudi tokom puta često prilaze i pitaju ga da se fotografišu jer se ispostavlja da je taj prastari automobil pravi magnet.

Filip Grujić, rođen u Novom Sadu 1995, diplomirao je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i autor je drama „Tamo gde pevaju“ (najuži izbor na konkursu Sterijinog pozorja 2018. godine), „Ovde je lepo – sečem drvo, jedem pasulj“ (premijerno odigrane 2018. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu), „Kako ja ovo sinu da objasnim?“ (premijerno izvedena u decembru 2018. u novosadskom Pozorištu mladih Novi Sad u režiji Vojkana Arsića). Kao dramaturg adaptirao je „Šeherezadu“ u režiji Slobodana Beštića, a autor je i romana „Bludni dani kuratog Džonija“ (2017).

Iz predstave „Bludni dani kuratog Džonija“ Foto: Aleksandar Milutinović/Promo

Grujić je i scenarista kratkog igranog filma „Glad“, u režiji Tamare Todorović, koji je učestvovao na brojnim međunarodnim smotrama, a nagrađen je za najbolji scenario na festivalu SEECS u Bukureštu i nagradom publike u Mostaru.

Pre tri godine ovenčan je priznanjem „Borislav Mihajlović Mihiz“ za dramsko stvaralaštvo, a 2021. i u užem izboru za Evropsku nagradu za književnost.

Svirao je bas u bendovima Plastic Trees i Fusion i objavio album „Arrivals-Departures“.

Bonus video: Jergović o Jugoslaviji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar