Foto:Screenshot/Youtube/Klett Beograd

Stručni žiri eminentnih književnih kritičara i 150 nastavnika srpskog jezika i književnosti, za najbolji roman četvrtog Čitalačkog maratona izabrao je delo "Kliše", autorke Ane Marić, ističe se u današnjem saopštenju.

Osim prvonagrađenog, u četvrtom kolu edicije Čitalački maraton naći će se i romani: „Potraga za crvenim koferčićem“, Mirjane Petrović Rajić, „Umetnost prijateljstva“, Miroslava Jovanovića, „Vitezova sestra i deset prinčeva“, Svetlane Živanović i „Vremeplov 14“, Borisa Jašovića.

Konkurs za neobjavljeni roman za mlade čitaoce uzrasta od 11 do 14 godina bio je otvoren do 15. juna 2020. godine.

Stručni žiri, koji čine Dragana Ćećez Iljukić, profesor srpskog jezika i književnosti, Petar Arbutina, književni kritičar i Krsta Popovski, urednik u Izdavačkoj kući Klett, od više stotina pristiglih romana odabrao je pet koji su ušli u najuži izbor.

Petar Arbutina Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Nakon toga, Glavni žiri, sastavljen od 150 nastavnika srpskog jezika i književnosti, izabrao je pobednički i rangirao ostala četiri romana.

Autorki prvoplasiranog romana „Kliše“ uručena je nagrada u bruto iznosu od 500.000 dinara.

Ana Marić radi kao profesor srpskog jezika u Osnovnoj školi “ Dragan Lukić“ na Novom Beogradu. Pored pedagoškog rada, bavi se pisanjem scenarija i režiranjem pozorišnih komada za mlade.

Roman „Kliše“ donosi svet u kojem se uči šta je radost trenutka, ali i kako se prevazilaze slabosti kada imaš onog ko ume da te voli. Počinje prologom u kojem tinejdžerka Ivana ima trilemu šta da spakuje u vremensku kapsulu.

Nagrađeni roman biće odštampan u tiražu od 10.000 primeraka i poslat, kao poklon, svim učenicima članovima Čitalačkog kluba.

Do sada je u osnovnim školama širom Srbije otvoreno više od 500 Čitalačkih klubova sa blizu 10.000 učenika, a zainteresovanost za akciju iz godine u godinu raste, navodi se na kraju saopštenja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar