Igor Marojević
Igor Marojević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Književno veče Igora Marojevića biće održano sutra u 19 časova u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra.

Na književnoj večeri u SKC-u pod nazivom „Narativi Igora Marojevića“, osim autora, govoriće i Mina Đurić i Igor Perišić.

Govornici će akcenat staviti na roman „Ostaci sveta“ i knjigu priča „Sve za lepotu“. A naslovnom pojmu manifestacije pristupiće se iz ugla nove akademske kritike, uz učešće svežih i relevantnih glasova Mine Đurić i Igora Perišića. Marojević će govoriti o svojoj poetici i pročitati reprezentativne odlomke svoje proze.

Igor Marojević je dobitnik mnogih prestižnih književnih nagrada. Prošle jeseni postao je laureat Andrićeve nagrade za pripovetku „Slikopisanje“ iz knjige „Sve za lepotu“, a prethodno je za „Ostatke sveta“ dobio Nagradu grada Beograda, „Meša Selimović“, „Tronoški rodoslov„…

Piščeva poetika deli se na etnofikcionalni, atimičan tretman istorije i narative iz savremenosti, grupisane oko ciklusa „Beogradsko petoknjižje“. To je poetika koja se kreće od zaokupljenosti detaljima i unutrašnjim svetom junaka, na širokom geografskom i vremenskom fonu, do epskih slika krupnih istorijskih događaja i imena, podsećaju organizatori književne večeri.

Marojević problematizuje različite ideologije, društvene i istorijske događaje i ličnosti, i suočava se sa tabuizovanim pojmovima, različitim pripovednim tehnikama, ponekad i uz pomoć bizarnih elemenata i preokreta, pri čemu izaziva otklon od očekivanog unoseći novine u postojeće predstave čitalaca, a katkad se i konfrontirajući sa njima.

Bonus video: Igor Marojević

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar