Igor Marojević Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Čuo sam da u pojedinim krugovima naše nepopustljive usmene kulture moja neznatnost, ako uopšte i za šta slovi, slovi za bezmalo konfliktnu osobu što nastoji da sve iole važne dugove vraća. Ne znam koliko je to tačno. Znam samo da postoji nekoliko ljudi kojima se nikada neću moći odužiti. Među njima su Migel Servantes i Ivo Andrić, rekao je pisac Igor Marojević, na uručenju Andrićeve nagrade. 

Laureatu Andrićeve nagrade za 2021. godinu, piscu Igoru Marojeviću veliko priznanje uručeno je juče, na dan kada je pre 130 godina rođen Ivo Andrić.

Marojević je dobio priznanje, koje tradicionalno dodelje Zadužbina Ive Andrića, za pripovetku „Slikopisanje“ iz knjige „Sve za lepotu“ (izdanje „Derete“).

– U pripoveci „Slikopisanje“ Marojević je uspeo da na književno iznijansiran način progovori o kontroverznim figurama sa prostora bivše Jugoslavije i predoči originalnu viziju apsurdnosti i farsičnosti istorije, koja ima univerzalno značenje – stajalo je, između ostalog, u obrazloženju članova žirija Andrićeve nagrade, koji su činili Branko Vraneš, Mina Ðurić i Marko Avramović i jednoglasno doneli odluku o laureatu.

Na jučerašnjoj svečanosti u Zadužbini koja nosi ime velikog pisca Mina Đurić je istakla da nagrađena pripovetka o sudbini Ante Pavelića u godinama nakon Drugog svetskog rata uveliko nadilazi lokalne okvire, prenele su „Novosti„, i poigrava se sa horizontom očekivanja savremenog čitaoca.

– Marojević je na diskretan način uobličio viziju traumatičnih društvenoistorijskih događaja i kontroverznih figura sa prostora bivše Jugoslavije, koja raskriva banalnost dobra i zla. Pavelićevo političko delovanje u Južnoj Americi i Španiji Marojević u tom smislu prevashodno motiviše potrebom za publicitetom, koja je toliko velika da poglavnika na kraju košta života.

Igor Marojević na svečanosti dodele nagrade Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Zahvaljujući se na nagradi, Igor Marojević je na svečanosti istakao koliko je počastvovan priznanjem i dodao:

– Priznanjem je zaokružena upravo pripovest „Slikopisanje“ iz spomenutog izbora moje kratke proze „Sve za lepotu“, priča koja dopušta sebi ekstremnu tačku gledišta pripovedača o ekstremnom glavnom junaku i osetljivom povesnom događaju.

Bonus video: Marojević o protestima 1996. godine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar