Zmajin mural u Nikincima, Foto:Nemanja Bajić

Jedna od naših najznačajnijih muralistkinja i ilustratorki Maja Stojanović - Zmaja oslikala je mural na Osnovnoj školi "Branko Radičević" u selu Nikinci. Ovo je prvi mural velikih dimenzija oslikan u školskom okruženju u seoskoj sredini u Sremskom okrugu.

– Ovaj mural je za mene poseban iz više razloga. Prvi put sam imala priliku da oslikam zid u Vojvodini, i to na selu. Želela sam da doprinesem lokalnoj zajednici i inspirišem decu da veruju u moć umetnosti i kreativnosti. Smatram da umetnost ne treba da bude privilegija velikih gradova, već da bude dostupna svima, bez obzira gde žive – kaže Maja Stojanović – Zmaja koja je rođena u Torontu 1996, a sa 12 godina se s porodicom preselila u Čačak. Diplomirala je 2019. godine na Univerzitetu u Sijetlu i dobila zvanje interdisciplinarne umetnice. Posle fakulteta vratila se u Čačak, članica je Udruženja vizuelnih umetnika tog grada, a deo je i organizacionog tima DUK festivala. Takođe, napisala je i ilustrovala knjigu „Kod nas se kaže… / We tend to say…“

Zmajin mural u Nikincima, Foto:Nemanja Bajić

Ovaj mural, koji je oslikala, ima poseban značaj za Nikince, jer doprinosi decentralizaciji kulture, donoseći umetnost u manje sredine i promovišući ravnomeran kulturni razvoj širom zemlje.

Zmajin mural u Nikincima, Foto:Nemanja Bajić

Direktorka „Branka Radičevića“ i koorganizatorka akcije Mirjana Jankelić istakla je kako je ponosna što je škola dobila ovako značajan umetnički rad:

– Mural nije samo ukras, on je i simbol zajedništva, kulture i inspiracije za našu decu i za sve nas koji radimo u njoj. Verujemo da će ovaj mural motivisati naše učenike da razvijaju svoju kreativnost i da će doprineti stvaranju prijatnijeg okruženja za učenje. Zahvaljujemo se Maji Stojanović – Zmaji što je svojom umetnošću oplemenila našu školu, selo i naše živote.

Zmajin mural u Nikincima, Foto:Nemanja Bajić

Koorgnizatorka akcije oslikavanja murala, inače PR menadžerka Vanja Ratković odrasla je baš u Nikincima i tu pohađala školu i želela je, na neki način, da doprinese svom selu:

– Inspiraciju sam dobila u Čačku, jer sam od prošle godine deo DUK festivala, u okviru kog je od 2015. godine do danas oslikano više od 100 murala. Vođena njihovim primerom, da se van kulturnih i ekonomskih epicentara u Srbiji mogu realizovati umetnički projekti i animirati zajednica, pozvala sam Zmaju u Nikince. Nadam se da će ovaj mural biti samo početak mnogih drugih inicijativa u našem selu.

Bonus video: Kuća u Kragujevcu ulepšana muralom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar