Retrospektivna izložba Endi Vorhol/Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

Za sve one koji nisu imali priliku da pre epidemije posete Tejt modern galeriju u Londonu i pogledaju izložbu posvećenu Endiju Vorholu, kustosi su pripremili video vođenje kroz postavku koja obuhvata sve od imigracionih dokumenata njegovih roditelja do dela kojima istražuje seksualnost i smrt.

„Biti kustos izložbe Endija Vorhola danas znači suočiti se sa svetom u kome svi imaju određene predstave o njemu i njegovom delu“, kažu kustosi Gregor Muir i Fiontan Moran.

„Svi poseduju Vorhola. On je jedan od onih retkih umetnika koji je iskoračio iz umetničkog sveta i postao svetki poznat kao jedan od najpoznatijih američkih stvaralaca, ako ne i jedan od najslavnijih Amerikanaca. Vremenom Vorhol je postao i ostao veliki brend, baš kao što je želeo“, dodaju kustosi.

Izložba Endija Vorhola u Tejt modern galeriji, Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

Njihova želja je bila, kako prenosi „Gardijan“, da razbiju neke od mitova koji se vezuju za Vorholov rad.

„Mnogi kada misle o njemu, imaju na umu samo pop art i konzerve supe ili slike flašica Koka-Kole, Merilin (Monro) ili Džeki (Kenedi). Većina tih radova je nastala ranih šezdesetih u umetnikovom prvom domu u Leksington aveniji, ne u Srebrnoj fabrici kako ljudi misle. Istina je da se Vorholov trajni uticaj može videti u njegovom dugotrajnom ulaganju u eksperimentalni film i TV, kao i u njegoj stalnoj fascinaciji slavnima, pop muzikom, reklamama“, ističu kustosi.

Sa otvaranja retrospektive Endija Vorhola u Tejt modern galeriji u Londonu/ Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

Vorhol je krio svoj pravi identitet iza svoje ekscentričnosti i Muir i Moran su to iskoristili kao priliku da istraže osobu koja se nalazila iza toga.

„Želeli smo da istražimo ko je zaista bio Vorhol, prateći putovanje njegove porodice iz istočne Evrope u Ameriku, njegov gej identitet i načine na koje su smrt i religija uticali na njegovo delo. Želeli smo da se vratimo čoveku, da se bavimo njegovim željama i onim što ga je pokretalo na stvaranje. Imajući te segmente u glavi želeli smo da Vorhola posmatramo na nov način“, objasnili su Muir i Moran.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram