Foto: Netflix / Everett / Profimedia

Grupa Juniverzal mjuzik (Universal Music) saopštila je danas da je kupila autorska prava na pesme muzičara Boba Dilana. Za sada se ne zna cena ugovora o kupovini autorskih prava, ali list Njujork tajms pominje iznos od više od 300 miliona dolara.

Ta grupa je ugovorom postala vlasnik autorskih prava više od 600 pesama Boba Dilana, jednog od najpoznatnijih muzičara koji je 2016. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Juniverzal mjuzik sada poseduje prava na muzičke hitove 60-ih godina, kao što su „Blowin’ In the Wind“, „The Times They are a-Changing“ i „Like a Rolling Stone“.

Na spisku su i novije Dilanove pesme, kao što je „Murder Most Foul“, pesma-poema od 17 minuta posvećena ubistvu američkog predsednika Džona Kenedija.

„Nije tajna da je umeće pisanja pesama osnovni ključ za veliku muziku. A nije ni tajna ; da je Bob jedan od najvećih majstora tog umeća“, rekao je predsednik grupe Juniverzal mjuzik Lusian Grejndž.

„Nije preterano reći da je njegovo impresivno delo izazvalo ljubav i divljenje milijardi ljudi širom sveta. Ne sumnjam da će se narednih decenija, ako ne i vekovima, muzika Boba Dilana i dalje pevati i izvoditi svuda“, dodao je Grejndž.

Dilan (79), kome je pravo ime Robert Alen Zimerman (Robert Allen Zimmerman), kultna je ličnost generacije 60-ih godina i jedan od najvećih kantautora 20. veka.

U pitanju je najveća akvizicija za autorska prava u istoriji muzike.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare