Selektor Sterijinog pozorja Svetislav Jovanov, Foto: Tanjug/Jaroslav Pap/bs

Vrlo je indikativno što se Jug Radivojević – ničim apostrofiran u mom intervjuu! - oglašava kao branitelj upravnika srpskih pozorišta, poručuje selektor Sterijinog pozorja Svetislav Jovanov u nastavku polemike sa direktorom Beogradskom dramskog pozorišta.

Jug Radivojević se u prošlonedeljnim intervjuu našem portalu usprotivio tvrdnjama Jovanova i Hubača o teškoj situaciji u srpskom teatru (koja je prema ocenama i istraživanjima pomenute dvojice gora nego devedesetih godina prošog veka ).
Na to je usledila replika Jovanova da “srpski rečeno, Jug Radivojević olajava”,
pa oštar odgovor Radivojevića, koji smo objavili juče, u kom je zatražio dokaze za “uvredljive i neosnovane opaske”.

Polemika između selektora Sterijinog pozorja i čelnika Beogradskog dramskog pozorišta nastavlja se reagovanjem Svetislava Jovanova. Njegovu pisanu izjavu, poslatu našoj redakciji, prenosimo u celosti:

“Dakle, ipak Jug Radivojević izlazi na čistinu – ali sa čime? Prvo, sa pristrasnom i nepotpunom konstrukcijom: ja ‘nemam potpuni uvid u stanje srpskog teatra i konkretno BDP-a’ – prvenstveno zato što sam ‘odbio da pogledam’, kao selektor festivala posvećenog domaćem dramskom tekstu, zatvorenu premijeru komada ‘Ružni prljavi, zli’ Slobodana Obradovića, a po filmu Etorea Skole. A činjenice glase: ‘odbio’ sam jer je epidemija koronavirusa počela, zbog čega sam, okončavši u dogovoru sa direkcijom Pozorja selekcioni postupak 10-og (umesto 15-og) marta, zatražio snimak predstave i odgledao ga; dakle, ‘uzeo sam je u razmatranje’ i odlučio. Uzgred, mene će – kao i svakog selektora – da dezavuišu ili ‘odbrane’ odabrane a ne izostavljene predstave.

Pročitajte još:

Drugo, što se tiče tvrdnje da ‘pozorište koje vodim upravo svojim radom i rezultatima u svemu demantuje gospodina Jovanova’; lepa fraza, ali što se tiče predstava po domaćem tekstu, neodrživa za prošlu sezonu, ako je suditi po predstavi ‘Moskvičem do pakla’. Treće, vrlo je indikativno što se Jug Radivojević – ničim apostrofiran u mom intervjuu! – oglašava kao branitelj upravnika srpskih pozorišta, o kojima sam dao niz ‘netačnih a tendencioznih objava’ (iako sam naglasio da postoje časni izuzeci), pa još traži i argumente! Na nivo sagovornika koji koristi otrcanu komunističku retoriku i napinje se da ironiše o ‘moralnoj gromadi’ ne spuštam se sa argumentima. Najzad, pošto ne nameravam da ‘koristim medijski prostor’ da bih se ‘predstavio javnosti’ (sasvim sam zadovoljan sadašnjim nivoom anonimnosti), završiću parafrazom Bjelinskog, koji kaže: ‘Možete polemisati sa boljim od sebe – nešto ćete od njega naučiti; možete polemisati sa lošijim od sebe – vi ćete njega nečemu naučiti; možete polemisati sa sebi ravnim – imaćete zadovoljstvo borbe; ali nikada, nikada ne polemišite sa – (umesto tada aktuelnog ruskog imena ja ubacujem) Jugom Radivojevićem.’”

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar