Jug Radivojević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Takva moralna i intelektualna gromada neka služi na čast Sterijinog pozorja, koje njegovim izborom za selektora potvrđuje strmoglavi put u nepovrat, poručuje direktor Beogradskog dramskog pozorišta Jug Radivojević u odgovoru selektoru Svetislavu Jovanovu.

Svetislav Jovanov, u reagovanju na intervju Juga Radivojevića datom našem portalu, rekao je da ne zna „nijedan zamisliv povod dovođenju u vezu BDP-a, Juga i sebe“, te poručio „da ako ga Jug zna, ili ima neki drugi problem, neka izađe s njim jasno i naglas, umesto što lepi etikete, ili srpski rečeno, olajava„.

Direktor Beogradskog dramskog pozorišta Jug Radivojević je u pomenutom intervjuu izrazio neslaganje sa ocenama Jovanova i Željka Hubača o stanju u srpskom pozorištu. Nakon reakcije Jovanova poslao je pisani odgovor koji objavjujemo u celosti:

„Dok ‘srpski rečeno Jug Radivojević olajava’, gospodin Svetislav Jovanov iznosi niz uvredljivih i neosnovanih opaski na račun ‘upravnika koji ne rade dobro svoj posao’. Pošto nas povezuje citatom iz ‘Balkanskog špijuna’ – ‘Čim ga vidiš, ne znaš ko je’, i tvrdnjom da je u srpskom pozorištu gore nego 90-ih, uz njemu često svojstvenu klevetu poput ‘sada se na različite načine vrši cenzura kroz budžet, preko upravnih odbora, sitnim pritiscima, premeštanjima, repertoarskim neusvajanjima…’ vreme je da nam gdin Svetislav Jovanov to i argumentovano dokaže.

Pročitajte još:

Upravo dotični gospodin etiketira za razliku od mene koji sam odreagovao ispred BDP-a na niz njegovih netačnih a tendencioznih objava o stanju srpskog pozorišta danas. Smatram da pozorište koje vodim  upravo svojim radom i rezultatima u svemu demantuje gospodina Jovanova. I to je bila moja reakcija na njegov intervju. Razumem da gdin Jovanov nema potpuni uvid u realno stanje srpskog teatra i konkretno BDP-a jer je odbio da pogleda ‘zatvorenu premijeru’ predstave ‘Ružni, prljavi, zli+ po tekstu Slobodana Obradovića u režiji Lenke Udovički i produkciji BDP-a i uzme je u razmatranje za selekciju Sterijinog pozorja 2020.

Pročitajte još:

Toliko o njegovom profesionalizmu i etici na koje se vidim često poziva. Takva moralna i intelektualna gromada neka služi na čast Sterijinog pozorja, koje njegovim izborom za selektora potvrđuje strmoglavi put u nepovrat. Zato predlažem gospodinu Svetislavu Jovanovu, za koga sam, izvinjavam se, mislio da se zove Sveta, da ubuduće medijski prostor iskoristi da se predstavi javnosti, da ne bi sam sebe morao da citira kako je i naveo ‘čim ga vidiš, ne znaš ko je’. Srpski rečeno: Jug nema nikakav problem, naprotiv, samnom je uvek jasno i glasno. Ali što se prepiske sa Svetom, pardon gospodinom Svetislavom Jovanovim, tice – toliko.“

Svetislav Jovanov je u intervjuu za Nova.rs istakao da je položaj srpskih pozorišta bio bolji devedesetih „jednostavno zato što tadašnji režim nije vodio računa o teatru“. On je naglasio da se sada „na različite načine vrši cenzura“ da je „autocenzura mnogo prisutnija“, i zaključio: „mislim da je sada mnogo više ljudi ‘leglo na rudu’ nego tada“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar