Kejt Vinslet Foto:People Picture/Jens Hartmann/Shu / Shutterstock Editorial / Profimedia

Britanska glumica Kejt Vinslet biće ovenčana nagradom Zlatna ikona na 20. Filmskom festivalu u Cirihu.

Kejt Vinslet, koja je već laureatkinja najznačajnijih priznanja, poput Oskara i Bafte, dobiće nagradu Zlatna ikona (Gold Icon Award) za izuzetna dostignuća u karijeri na predstojećem ciriškom festivalu.

Kejt Vinslet Foto:Felix Hörhager / AFP / Profimedia

Britanska glumica će doći u Cirih 7. oktobra kako bi primila značajno priznanje, ali i da bi predstavila novi film „Lee“, koji potpisuje Elen Kuras. U pitanju je biografski film o dami impresivnog života – Li Miler, koja je počela karijeru kao manekenka da bi onda postala priznata ratna fotografkinja. Vinslet, koji igra Milerovu, uz Kejt Solomon je i koproducentkinja filma. Nagradu će, kako su saopštili čelnici Filmskog festivala u Cirihu primiti u prisustvu sina Li Miler, Antonija Penrouza.

Američka umetnica Li Miler, koja je glamuroznu karijeru foto modela zamenila izveštavanjem s prvih linija fronta tokom Drugog svetskog rata, najčešće je opisivana kao dama koja je rušila granice, muza Mena Reja, fotografkinja, model, glumica, neustrašiva žena…

Kejt Vinslet se nametnula još debijem na velikom platnu – u „Nebeskim stvorenjima“ Pitera Džeksona 1994. godine. Status ikone zavredela je igrajući uz Leonarda Dikaprija u blokbasteru „Titanik“, međutim insistirala je sve vreme i na tome da igra u nezavisnim i arthaus filmskim ostvarenjima. Pamte se glumičine role u naslovima „Večni sjaj besprekornog uma“, „Revolucionarni put“, „Stiv Džobs“, „Ajris“, „U potrazi za nedođijom“, „Intimne stvari“. Oskara je dobila za rolu u filmu „Čitač“, koji je režirao Stiven Daldri, po scenariju Dejvida Hera na osnovu romana Bernharda Šlinka. Ovenčana je i najznačajnijom nagradom za televizijsko stvaralaštvo – Emi – i to za serije „Mildred Pirs“ i „Mare iz Istauna“.

Kejt Vinslet Foto:Nikita Kolinz / INSTAR Images / Profimedia

– Kejt Vinslet je prava ikona bioskopa koja blista svojom svestranošću, kako u velikim studijskim blokbasterima, tako i u malim, indi produkcijama. A njen raznovrstan odabir uloga i duga holivudska karijera učinile su je omiljenom među različitim generacijama – izjavio je Kristijan Jungen, umetnički direktor Filmskog festivala u Cirihu.

Prethodni laureati nagrade Zlatna ikona su Džesika Čestejn, Hju Džekmen, Kejt Blančet i Hju Grant, podseća „Holivud riporter„.

Filmski festival u Cirihu će se po 20. put održati od 3. do 13. oktobra.

Bonus video: Vudi Alen u Veneciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar