Foto: Ivan Dinić/Nova; Vesna Lalić/Nova.rs

Obradovala nas je vijest da je NIN-ovom nagradom čašćen roman Steve Grabovca "Poslije zabave", napisao je književnik MIljenko Jergović na svom FB profilu.

Knjiga o tranzicijskoj Bosni, o nezavršenom ratu, o zločinu, o živom kulturnom sjećanju posljednje jugoslavenske generacije, ali prije svega drugog odlično napisana, stilski visokokultivirana knjiga, koja sasvim sigurno nadilazi mjerila jedne književne sezone, istakao je Jergović i dodao:

– Meni su, pak, Grabovčev roman, a samim tim i dodijeljena mu Ninova nagrada, posebno važni jer je autor iz moga jezika i svijeta, iz onog što doživljavam svojim najužim i najbliskijim kulturnim i književnim zavičajima. Nagrada romanu „Poslije zabave“ tim je veća i važnija time što je konkurencija u užem izboru bila moćna, kao rijetko kad u posljednih dvadesetak godina. Roman „Poslije zabave“ objavljen je u izdanju banjalučkog „Imprimatura“, jednog od najzanimljivijih malih regionalnih izdavača. Nabavljajte i čitajte njihove knjige. Čitajte Stevu Grabovca, ponekad je doista važno pročitati upravo knjigu dobitnika Ninove nagrade.

U ovom romanu čitalac će, poručuju iz izdavačke kuće, prepoznati sve ono što Stevu Grabovca čini jedinstvenim regionalnim piscem – jednostavni, a veliki lirizam, beskrajno srce, misaona širina da se svaka stvar osvetli pre no što se osudi, nesposobnost da se čovek zarobi u malodušnost i uskogrudost ratnih i postratnih narativa. Stevo Grabovac je još jednom uspeo da izgovori sve naše tuge, misaone ćorsokake, ljubavi i usamljenosti.

Stevo Grabovac je rođen 1978. u Slavonskom Brodu. Odrastao je i školovao se u Bosanskom Brodu, a studirao je na Tehnološkom fakultetu u Banjaluci. Pre debi romana „Mulat albino komarac“, objavio je zbirku pesama „Stanica nepostojećih vozova“ 2007. godine. A roman, zahvaljujući kojem je dobio NIN-ovu nagradu, jeste delo o ocu, o zločinu, porodici, prijateljstvu, odrastanju. Ili, kako je to opisao Grabovčev izdavač „Imprimatur“, totalni roman!

Bonus video: Neveni Madžarević uručena nagrada Dragana Ćosić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar