Stevo Grabovac dobitnik jubilarne 70. NIN-ova nagrade Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ovo je roman koji će na duže vreme prozno pripovedanje iz zagrljaja intimnih tema vratiti u kontekst kolektivnog pamćenja, kaže za Nova.rs književna kritičarka Vladislava Gordić Petković komentarišući novog, 70. laureata NIN-ove nagrade, delo "Poslije zabave".

– „Poslije zabave“ je roman svedenog, stilski raznovrsnog izraza u koji je zaptivena „melodija naših nestanaka“, kompleksne strukture, iz čijih vremenskih distorzija i diskontinuiteta, iz lakuna i elipsa sećanja izranja lik tišine. U njoj, pripovedač kroz ogledalo traume preskočene generacije traga za zaboravljenom i napuštenom decom. Potraga je snažno emotivno obojena, i odvija se u svesti pripovedača rastrgnutog između resantimana i odgovornosti. Ta potraga, u konačnici, vraća prećutane i potisnute intimne i kolektivne istorije, pripovedačeve, koliko i naše.

Baš ovim rečima stručni žiri za dodelu 70. po redu NIN-ovog priznanja obrazložio je odluku da najbolji roman za 2023. bude delo „Poslije zabave“, koje je potpisao Stevo Grabovac, a objavila izdavačka kuća „Imprimatur“.

Komentarišući sud žirija, koji je Grabovčevom romanu dao prednost u odnosu na dela Vladimira Pištala, Vladana Matijevića, Srđana Srdića i Ljubomira Koraćevića, književna kritičarka, profesorka na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i svojevremeno članica NIN-ovog žirija Vladislava Gordić Petković za Nova.rs kaže:

– Nagrada je došla u ruke književnog Brusa Vilisa čije je srce golubije meko. Pripovedač je video i raj i očaj, i rat i profiterstvo, ispričao nam život svog oca, pisca i borca, na način kako bi to predočili Kiš i Esterhazi. Klasično sklopljen roman sa živom pričom, senkom istorije i egzistencijalne muke pojedinca zasluženo je odneo priznanje u Stevov rodni Bosanski Brod – smatra naša sagovornica.

Vladislava Gordić Petković Foto: Vladislav Mitić

A na kraju Vladislava Gordić Petković zaključuje:

– Ovo je roman koji će na duže vreme prozno pripovedanje iz zagrljaja intimnih tema vratiti u kontekst kolektivnog pamćenja.

Bonus video: Stazama vrhunskih pesnika i pisaca iz prošlosti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar