Svetlana Aleksievič Foto: EPA/ROMAN PILIPEY

U okviru Festivala svetske književnosti u Zagrebu, danas (21) će gošća biti slavna nobelovka Svetlana Aleksijevič, koju će intervjuisati jedan od najpopularnijih pisaca u regionu, Miljenko Jergović.

Jergović je za Nova.rs rekao šta će večeras pitati slavnu spisateljicu iz Belorusije u Velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda.

– Htio bih je svašta pitati. Ali to je malo teško u razgovoru pred publikom. Svetlana Aleksijevič je, čini mi se, upravo nama veoma važna. Bjeloruska književnica i novinarka, koja piše na ruskom jeziku. Koja je u formativnim smislu zapravo Ukrajinka. A zapravo je posljednji književni glas, posljednja autorefleksija, te ujedno i – refleksija, Sovjetskog Saveza i miliona ljudskih sudbina ugrađenih u sedamdesetak godina njegovog postojanja. Pritom, ona je ovog trenutka emigrantkinja i migrantkinja.

Jergović dodaje da smo u svemu tome mi kao pojedinci, a onda i kao Srbi, Hrvati, baštinici naše velike male Jugoslavije.

Miljenko Jergović Foto: Printscreen/YouTube/Radio Slobodna Evropa
Miljenko Jergović Foto: Printscreen/YouTube/Radio Slobodna Evropa

– Zapravo me muči kako razgovarati sa Svetlanom Aleksijevič, a ne imati stalno na umu da je ona u nekom metafizičkom, metakulturnom i metageografskom smislu naša velika žena, naša hroničarka, naša nobelovka – kaže Jergović.

Eksluzivni intervju koji je pisac iz Zagreba dao za novine Nova biće objavljen u predstojećem vikend izdanju našeg lista (11-12. septembar).

Srpski književnik Svetislav Basara će takođe biti gost Festivala svetske književnosti u subotu, a są njim će razgovor voditi zagrebački novinar Boris Rašeta.

Dragan Velikić imao je čast da zajedno są španskim piscem Manuelom Vilasom i slovenačkim muzičarem Zoranom Predinom otvori festival 5. septembra. Festival u organizaciji izdavačke kuće Fraktura,  traje do subote.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar