Dragan Velikić
Dragan Velikić Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Poznati srpski pisac Dragan Velikić, zajedno sa španskim književnikom Manuelom Vilasom i muzičarem Zoranom Predinom, otvorio je juče 9. Festival svetske književnosti u Zagrebu. Na festivalu će učestvovati i beloruska nobelovka Svetlana Aleksejevič, španski pisac Havijer Serkas i mnogo drugi…

Govoreći o svojoj fascinaciji prošlošću, Dragan Velikić je otkrio kako bi, da nije postao pisac – bio istoričar, jer ga je oduvek privlačio „hod kroz vreme, i to ne samo u smislu istorije, već svakodnevice“. On je usresređen na, kako kaže, „mesto maloga čoveka u velikoj istoriji“.

– Uvek se pitam kako je izgledao običan dan nekog običnog čoveka u 11. veku. I on je imao neke rituale, neku svakodnevicu; to nije bio espreso, ali nešto je bilo. To me najviše fascinira. U svom pisanju pokušavam da oživim takve svakodnevice – pojasnio je.

Povod njegovog gostovanja na 9. Festivalu svetske književnosti je reizdanje romana „Astragan“, i to na 30. godišnjicu prvog izdanja 1991. u tada prestižnoj biblioteci Hit zagrebačkog Znanja. Knjigu je objavio izdavač MeandarMedia, a Velikić je rekao kako mu je izuzetno drago što je opstala, i što će s reizdanjem dobiti priliku da se obrati se nekoj novoj čitalačkoj publici.

Velikić će o toj i svojim drugim knjigama na festivalu govoriti sutra, na tribini „Razotkrivanje“ koju će voditi Vlaho Bogišić.

Vilas: Razgovor sa mrtvima koji su te voleli

Na otvaranju festivala je pričao i Manuel Vilas, autor hvaljene knjige „Ordesa“ (2018.) koja je, s četrnaest izdanja u manje od godinu dana i više od 100 prodatih primeraka u Španiji, postala svojevrsni književni fenomen.  Vilas je kazao kako je ta knjiga nastala kao reakcija na smrt njegove majke, što je u njemu otvorilo snažnu književnu potrebu da napiše knjigu o istoriji svoje porodice.

Manuel Vilas i Dragan Velikić
Manuel Vilas i Dragan Velikić Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

– Volim da pridajem auru čarolije odnosu s osobama koje više nisu među nama, jer ta veza još uvek postoji, mrtvi koji su te voleli na neki način kao da ti još uvek govore, i to je jedan razgovor prepun i nežnosti i lepote. Ja ih zovem dobrim duhom sećanja – pojasnio je Vilas.

Predin: I kantautor i pisac

Govoreći o svojoj karijeri pisca i kantautora, slovenački muzičar Zoran Predin je rekao kako se sada već usuđuje da se nada srećnoj simbiozi te dvojice u sebi, nakon što je kantautor dugo na pisca gledao s podsmehom.

„Ali, pisac je stisnuo zube i izdržao, a nakon što je već napisao polovinu svojeg drugog romana, pisac polako postaje sve veći pa sad i kantautor na njega gleda malo lepše“, pojasnio je Predin.

Zoran Predin Foto:Nemanja Jovanović

Festival svetske književnosti, u organizaciji izdavačke kuće Fraktura, trajaće do 11. septembra. Učestvovaće oko pedesetak gostiju, a među najpoznatijima su sigurno nobelovka Svetlana Aleksejevič, Mihael Martins, pisac knjige o Ivi Andriću i španska zvezda Havijer Serkas. Takođe, pored Velikića, na festivalu će iz Beograda biti gosti Svetislav Basara i Lana Bastašić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar